Aspekty zásob v maloobchodě: modely přirozených úbytků zásob a ztratného

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
P
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská
Abstract
Disertační práce se zabývá problematikou stanovení objektivní výše normy přirozených úbytků zásob a ztratného v maloobchodě. V rámci disertační práce jsou zkoumány faktory, které ovlivňují výši nezaviněných ztrát na zásobách, a možné přístupy ke kalkulaci relevantní výše normy přirozených úbytků zásob a ztratného v typických maloobchodních prodejnách. Disertační práce svým zaměřením reaguje na problém, který v oblasti daní z příjmů existuje již od roku 1995, avšak jeho koncepční řešení stále chybí. Tímto aktuálním problémem, jež se projevuje zejména v oboru maloobchodního podnikání, je právě stanovení objektivní výše normy ztratného a přirozených úbytků zásob. Disertační práce je založena na rozsáhlém výzkumu, který byl realizován nejen v provozovnách maloobchodu, ale také na straně správců daně. Na základě výsledků provedeného výzkumu byly vymezeny hlavní faktory, které mají významný vliv na objem přirozených úbytků zásob a ztratného v typických maloobchodních prodejnách. Na těchto faktorech a determinaci jejich vlivu jsou následně vystavěny dva matematické modely pro určení objektivní výše normy přirozených úbytků zásob a ztratného v konkrétní maloobchodní prodejně. Jedná se o model založený na statistických metodách vícenásobné regrese a o model, jehož základem je fuzzy logika, resp. fuzzy matematika. V závěru disertační práce jsou oba realizované modely diskutovány, a to jak po stránce jejich relevantnosti, tak také z hlediska jejich praktické aplikace. Závěr disertační práce představuje rovněž shrnutí přínosů této práce pro praxi a teorii a jsou zde nastíněny potenciální možnosti další vědecké práce v této oblasti.
The dissertation thesis deals with the problem of relevant volume of natural shrinkage and accidental losses of retail stock quota calculation. In frame of the dissertation thesis, factors affecting an extent of accidental shortage of inventories in retail business are investigated here. Then, possible approaches to a calculation of relevant volume of such a quota are recognized as well. By its scope, the dissertation thesis reacts on a problem that exists within the income taxes law since 1995, but any conceptual solution of this problem is still missing. This current problem that is felt especially in retail business is right the problem of relevant volume of a quota of natural shrinkage and accidental loses calculation. The dissertation thesis is based on wide research that has been done in both, in retail businesses and on the side of tax administration too. On the basis of this research’s outcomes, the main factors affecting an extent of accidental losses of retail stock have been determined. Then these factors and evaluation of their influence became construction elements of two mathematic models for the calculation of relevant volume of a quota of natural shrinkage and accidental losses of inventories in retail business. These models are the model that is based on the statistic method of multiple regression and the model based on the fuzzy logic, respectively on the fuzzy mathematics. For the conclusion of the dissertation thesis, both models are discussed from the point of their relevance as well as from the view of their practical application. Theoretical and practical contributions of the dissertation thesis are also concluded here along with an outline of possible future research in this area.
Description
Citation
BERANOVÁ, M. Aspekty zásob v maloobchodě: modely přirozených úbytků zásob a ztratného [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Řízení a ekonomika podniku
Comittee
prof. Ing. Mária Režňáková, CSc. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Sadovský, CSc. (člen) doc. Ing. František Bartes, CSc. (člen) prof. Ing. Jiří Dvořák, DrSc. (člen) doc. Ing. Marek Zinecker, Ph.D. (člen) prof. Ing. Ladislav Buřita, CSc. (člen) doc. Ing. Jan Solař, CSc. (člen) doc. Ing. Pavel Žufan, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2009-05-15
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO