Prázdno, samota

Abstract
Téma mých obrazů je samota a prázdno. Konkrétně se věnuji především stáří a všemu, co přináší. Zamýšlím se nad jeho podstatou, nad tím, co může člověk na sklonku života cítit. Co je pro starého člověka důležité, jaké jsou jeho potřeby. Osobně vnímám stáří jako velmi smutné, osamělé, tiché a prázdné. Tyto pocity mi přináší okamžiky návštěv mých prarodičů, kdy se stávám svědkem velmi bolestného a smutného stáří. Stávám se svědkem odcizení dvou odlišných povah, které oba postihla choroba a kteří si své stáří velmi znepříjemňují. Mé obrazy by se měly zamýšlet nad psychickými nemocemi starých lidí, o kterých se příliš nemluví, dokonce ani nemusí být na první pohled ani znatelné, ale přesto se mohou silně dotýkat člověka samotného, tak osob žijících v jeho blízkosti.
The theme of my paintings is loneliness. Specifically, I deal primarily age and everything that brings. Linger on its essence, about what one can to end of life feel. What is important for the old man, what are his or her needs. Personally, I see old the old age as a very sad, lonely, silent and empty. These feelings brings me a visit to my grandparents when I become a witness painful and sad old age. Become a witness to alienation of two different characters, which affected disease and who have ruined their very old age. My images should lead to the thinking about the mental diseases of old people, which is too speak, may not even be at first glance not noticeable, but still can strongly affect the man himself, so people living in its vicinity.
Description
Citation
KALHOUSOVÁ PERNICOVÁ, Z. Prázdno, samota [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Výtvarné umění - malířství - volná tvorba
Comittee
doc. MgA. Luděk Rathouský (předseda) akad. malíř Tomáš Lahoda (člen) prof. MgA. Petr Kvíčala (člen) MgA. Jiří Franta (člen) doc. MgA. Milan Houser (člen) MgA. Tomáš Hlavenka (člen) doc. Mgr. Jan Zálešák, Ph.D. (člen) PhDr. Pavel Ondračka (člen)
Date of acceptance
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO