Výroba bioplynu jako automobilového paliva z obnovitelných zdrojů energie

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem této bakalářské práce je ustanovit a shrnout výrobu bioplynu jako automobilového paliva z obnovitelných zdrojů energie. V úvodní části jsou zpracována data o bioplynu, jeho tvorbě a chemickém složením. Důležitou část práce tvoří popis a porovnání dnes nejpoužívanějších metod čištění, které upravují bioplyn na kvalitu zemního plynu. Nedílnou součástí práce je seznámit se s již fungujícími projekty a dozvědět se o možnostech výroby bioplynu z biologicky rozložitelného materiálu jako obnovitelného zdroje energie. Závěr práce se zabývá energetickou, ekonomickou i ekologickou bilancí a zhodnocuje bioplyn po všech stránkách, které rozhodují o jeho využívání ve větší míře v automobilovém průmyslu.
The aim of this thesis is to specify and summarize possibilities of biogas production as a motor vehicle fuel by using the renewable energy sources. In the first part of the thesis there are the data concerning biogas, its production and chemical composition. An important part of the thesis is a description of current most used methods of cleaning which adjust biogas to quality of natural gas. The important part of this thesis is to introduce some of already working projects and to get knowledge about possibilities of making biogas from biologically decomposable material as a renewable energy source. The close of the thesis deals with energy, economy and ecological audit too and values biogas through all angles which decide about its using in larger size in the car industry.
Description
Citation
FRÜHBAUER, Z. Výroba bioplynu jako automobilového paliva z obnovitelných zdrojů energie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojní inženýrství
Comittee
Ing. Jan Pokorný, CSc. (předseda) Ing. Dušan Vincour, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Zdeněk Jegla, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Hájek, Ph.D. (člen) Ing. Radek Dvořák, Ph.D. (člen) Ing. Vít Kermes, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-17
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO