Využití alternativních zdrojů elektrické energie pro napájení rodinného domu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá zhodnocením a analýzou současného stavu obnovitelných zdrojů energie a postojem EU k nim. Je zde provedeno srovnání obnovitelných zdrojů biomasa, voda, vítr, Slunce a energie prostředí. U jednotlivých zdrojů je uvedeno podrobnější rozdělení. Dále jsou uvedeny různé způsoby jejich získávání a přeměny. Také je zde uvedeno, která zařízení k dané přeměně používají a jejich správné umístění. V praktické části je provedeno srovnání fotovoltaických (solárních) panelů z polykrystalického a monokrystalického křemíku a hydroizolační fólie EVALON SOLAR z hlediska vyrobené energie. Dále je provedena finanční analýza jednotlivých systému a provedeno srovnání s výnosem při vložení proinvestované částky (pořizovací ceny systému) do banky a termínovaný vklad a do investičního akciového fondu. Na základě technické analýzy je lepší systém z monokrystalického křemíku. Na základě vyhodnocení finanční analýzy je jako vhodnější systém z polykrystalického křemíku. Pro investora je důležitější ekonomické hledisko, z toho důvodu bude mu doporučen k realizaci systém z polykrystalického křemíku.
This work is concerned to analysis and evaluation of present recoverable energy resources and position EU to them. In study is provided comparison of recoverable resources (biomass, water, wind, environment energy, and sun). The details are noted for all single cases. As the next addition are included various techniques „how to obtain and convert them“. In study are also noted which necessary equipments must be used and their proper location. In practical part is done comparison of barrier-layer photocell from polycrystalline and monocrystalline silicon and water insulating foil „EVALON SOLAR“. For comparison was taken only produced energy. Next step was financial analysis of each single system and comparison with pay-off in case that invested sum (actual price) was placed to bank under time deposit and share capital fund. During analysis of financial evaluation was found, that more suitable is system from polycrystalline silicon. Because of investors main condition is financial aspect, so for realization will be recommended system from polycrystalline silicon.
Description
Citation
VARMUŽA, J. Využití alternativních zdrojů elektrické energie pro napájení rodinného domu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Petr Toman, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Vladimír Blažek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Jiří Raček, CSc. (člen) doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D. (člen) doc. Ing. Žaneta Eleschová, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Kopečný (člen) Ing. František Vybíralík, CSc. (člen)
Date of acceptance
2008-06-17
Defence
Student prezentoval svoji bakalářskou práci a v diskuzi odpověděl na všechny položené otázky a tím úspěšně obhájil svou bakalářskou práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO