Využití biomasy pro kombinovanou výrobu elektrické energie

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Teoretická část práce se zaměřuje na rozdělení druhů biomasy, různé formy použití. Jsou představeny základní vlastnosti jednotlivých druhů biomasy a jejich formy, blíže specifikované vlastnosti energetických rostlin a dřevin. V práci jsou popsány dva základní druhy spalování, spalování fluidní a spalování na roštu, které se používají v elektrárnách a výtopnách. Práce popisuje proces zplyňování a získávání dřevoplynu z biomasy. Zhodnotí energetické rostliny, dřevní biomasu a zbytky ze zemědělské výroby (sláma) z hlediska výhřevnosti, zpracování, dopravy, tvorby popelovin a znečišťování životního prostředí. Zabývá se výkupními cenami elektřiny z předchozích roků, množství vyprodukované biomasy a výhledem do budoucna. Z hlediska legislativy je zjištěna možnost podporování biomasy Českou Republikou, garantování výkupu elektrické energie a zajištění stálé výkupní ceny v časovém horizontu. Vysvětluje pojem kogenerace, možnosti využití kogeneračních jednotek jejich druhy z hlediska využívání paliva (bioplyn, zemní plyn, dřevoplyn). Praktická část se zabývá návrhem takovéto jednotky. Kogenerační jednotka bude instalována ve firmě, která zpracovává dřevo, proto jako palivo bude využívat dřevní biomasu a z ní následně dřevoplyn. Je vypočtena velikost jednotky, spotřeba paliva, množství ročně ušetřených nákladů na elektrickou energii oproti současnému odběru elektrické energie z distribuční sítě a návratnost této investice. V práci je nastíněna možnost připojení takového zdroje k distribuční síti, možnost dodávky elektrické energie a tím zlepšení návratnosti investice. Jsou zmíněny možnosti získání státní dotace z různých dotačních programů.
Theoretical part is concerned to disposal of biomass kinds and various forms of applications. The basic characteristic for each kind of biomass and their forms are presented. Characteristics of energy plants and woods are more detailed. In work are described two fundamental kinds of combustion, fluid combustion and grate combustion, which are used in power plants and heating plants. The work describes process of gasification and obtaining wood gas from biomass. Evaluation of (energy plants, wood biomass and the rest from agriculture production – straw) in light of heating power, treatment, handling, ash creation and environment pollution is provided. Work is concerned to redemption price history, volume of produced biomass and perspective to future. Czech Republic legislation gives support to biomass usage by guarantee for electric energy purchasing and same redemption price perspective. Explain term of cogeneration, possibility of cegeneration units application – their kinds with fuel usage aspect (biogas, natural gas, wood gas). Practical part is concerned to design of such kind of unit. Cogeneration unit will be installed in company, which producing wood. For this reason will be used wood biomass to produce wood gas. Size of unit, fuel consumption, and cost saving in comparison to electric energy together with recovery of investment are calculated. In work is drawn out possibility to connect this unit to distribution electrical network, possibility of electric energy distribution and due this to improve backflow. Noticeable are possibilities to get state grant from various grant sources.
Description
Citation
VAŠÍČEK, M. Využití biomasy pro kombinovanou výrobu elektrické energie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Petr Toman, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Vladimír Blažek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Jiří Raček, CSc. (člen) doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D. (člen) doc. Ing. Žaneta Eleschová, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Kopečný (člen) Ing. František Vybíralík, CSc. (člen)
Date of acceptance
2008-06-17
Defence
Student prezentoval svoji bakalářskou práci a v diskuzi odpověděl na všechny položené otázky a tím úspěšně obhájil svou bakalářskou práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO