Úzkopásmová filtrace signálů EKG

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá předzpracováním EKG signálu. Účelem předzpracování je taková úprava signálu, která je výhodnější pro jeho následnou analýzu. Cílem práce je filtrovat EKG signál vhodnými metodami lineární a adaptivní filtrace vedoucích k potlačení nežádoucího rušení. Dalším krokem je porovnání různého stupně úspěšnosti filtrace dle dosažených výsledků jednotlivými metodami. Kritéria úspěšnosti filtrace vychází ze základních požadavků na číslicové filtry. Návrh filtrů je realizován v programovém prostředí matlab. K realizaci je využito filtrů typu FIR, IIR a dvou typů filtrů adaptivních.
This work deals with ECG signal preprocessing. Purpose of the preprocessing is adjustment of signal which is favorable for its subsequent analysis. The objective of this work is to filter the ECG signal by suitable methods of linear and adaptive filtering leading to the suppression of unwanted interference. The next step is to compare different degrees of success filtering thanks to results which were reached by the indivudual methods. Criterions of success filtering are based on the basic requirements for digital filters. Design of filters is realized in matlab programme. To realization is used FIR and IIR type of filters and adaptive type of filters
Description
Citation
RYŠÁNEK, J. Úzkopásmová filtrace signálů EKG [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínská technika a bioinformatika
Comittee
doc. Ing. Jiří Kozumplík, CSc. (předseda) doc. Ing. Radim Kolář, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Aleš Drastich, CSc. (člen) Doc. MUDr. Lenka Vargová, Ph.D. (člen) Doc. MUDr. Robert Roman, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-17
Defence
Student prezentoval výsledky své bakalářské práce. Komise byla seznámena s posudkem vedoucího práce a oponenta. Otázku položil doc. Drastich: Byl pomocí výše uvedených filtrů potlačen také offset? Student odpověděl otázku. Do diskuse se zapojil doc. Drastich, doc. Kolář a doc. Kozumplík. Student obhájil bakalářskou práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO