Vliv připojování disperzních zdrojů na DS 22 kV v dané oblasti a určení dopadů na provoz DS

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zabývá současnou problematikou spojenou s připojováním disperzních zdrojů k distribuční síti. Díky výhodným legislativním podporám, však dochází k výraznému nárůstu zdrojů tohoto typu. Dnešní cenová politika podporuje hlavně k nárůst fotovoltaických elektráren. Pro komplexní řešení dané problematiky a lepší porozumění, je práce v úvodu věnována pozornosti umístění disperzních zdrojů. Zařízení tohoto typu se umísťují v souladu s platnými předpisy a zákony, ale také je třeba zformulovat možnosti umístění z pohledu účelného využití území s cílem dosažení obecně prospěšného souladu veřejných a soukromých zájmů. Budeme-li hovořit o připojování nových disperzních zdrojů k distribuční síti, je důležité pozastavit se u legislativy, právních direktiv a vyhlášek upravujících tento druh činnosti. Tato tématika je předmětem další kapitoly práce. Pozornost je věnována hlavně vyhlášce o podmínkách připojení k distribuční síti. Největším technickým problémem při připojováni zdrojů do distribuční sítě je z pohledu elektroenergetiky nežádoucí ovlivnění kvalitativních parametrů (napětí) v této síti. Jedná se především o napěťovou změnu po připojení, dále pak v závislosti na typu zdroje o emisi vyšších harmonických, rychlé změny napětí atd.. Při dnešním nárůstu připojovaných disperzních zdrojů do distribuční sítě, bude častěji docházet k ovlivňování těchto kvalitativních parametrů sítě. Z tohoto důvodu se budou hledat metody, jak negativnímu ovlivnění sítě zabránit. A z těchto výše jmenovaných důvodů je práce zaměřena na analýzu provozu části distribuční sítě, výpočet kvalitativních parametrů a hledání metod nápravy negativních ovlivnění v důsledku spínacích procesů distribuční soustavy. K určování kvalitativních parametrů je využito programu E-vlivy. Závěrečné odstavce práce jsou věnovány připravovaným změnám nejen legislativy, ale obecně přístupu provozovatelů distribučních soustav nejen k otázce dalšího připojování těchto zdrojů, ale i regulace již připojených disperzních zdrojů.
The Thesis deals with the current problem related to the connection of dispersive sources to the distribution network. The advantageous legislative support, however, gives a rapid rise to the sources of this kind. Current pricing philosophy favours in particular the growth of photovoltaic power plants. The introduction is aimed at the dispersive sources locating so as to give a comprehensive solution and better understanding of this issue. The equipments of this kind are located in accordance with legislation in force; however, it is necessary to formulate the possibilities of placing them from the view of rational use of the area with the aim of the public weal accordance of both public and private interests. Talking about connection of the new dispersive sources to the distribution network, it is important to mention the legislation, legal directives and regulations delimitating this kind of trade. This theme is the subject of another chapter of the work. Particular attention is paid to the regulation on conditions of connection to the distribution network. When connecting the sources to the distribution network the biggest technical problem from the view of electrical engineering is undesirable influence on the quality parameters (voltage) in this network. This is in particular the voltage change after connection, then, depending on the type of source, the emission of the current harmonic, sharp voltage change, etc. Considering current rise of the dispersive sources connected to the distribution network, more and more influence will appear in quantity parameters. For this reason there will be a lot of search for the methods of preventing from the negative influence on the network. From all of the above said reasons, the work is aimed at the operation analysis of the part of the distribution network, calculation of the network qualitative parameters and searching for the methods of negative influence rectification owing to switching processes of the distribution system. So as to determine the quantitative parameters we used the E-influence programme. Final paragraphs are devoted to the changes to come not only in legislation but, in general, in the approach of the distribution system operators not only to the ways of another connection of such sources but even the regulation of the dispersive sources already connected.
Description
Citation
SAMUEL, T. Vliv připojování disperzních zdrojů na DS 22 kV v dané oblasti a určení dopadů na provoz DS [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Evžen Haluzík, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Jiří Raček, CSc. (člen) Ing. Jan Macháček, Ph.D. (člen) doc. Dr. Ing. Jan Kyncl (člen) Ing. Jiří Potěšil (člen)
Date of acceptance
2010-06-10
Defence
Student prezentoval svoji diplomovou práci a v diskuzi odpovídal na doplňující dotazy. Připomínku vedoucí práce doc. Orságové student zodpověděl ve své prezentaci. Stejnou připomínku měl i oponent práce. Dotaz oponenta na prospěšnost disperzních zdrojů pro společnost student zodpověděl správně a vyjádřil vlastní názor na tuto problematiku. Další otázka oponenta směřovala na zelený bonus. I tuto otázku student zodpověděl bez výhrad komise. Doc. Kyncl měl dotaz na regulaci napětí pomocí změny účinníku. Student otázku zcela nezodpověděl. Ing. Potěšil měl dotaz na cenu energie z obnovitelných zdrojů. Doc. Raček měl připomínku k jaderným zdrojům el. energie. Student na tyto připomínky samostatně reagoval a projevil svůj názor na danou problematiku, se kterým komise víceméně souhlasila.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO