Vlastnosti stěračového motoru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
V současné době neustále roste potřeba numerických výpočtů a modelování různých typů úloh nejen v oblasti elektrotechniky. Společným jmenovatelem mezi vysokými nároky kladenými na konstruktéra a hospodárností výroby se stává potřeba efektivity, co nejlépe využít konstrukce i vlastní podstaty funkčnosti a charakterních vlastností tovaru. Aplikování metody konečných prvků je vhodným řešením, které v sobě kombinuje schopnosti a znalosti uživatele v návaznosti na pracnost výpočtu a tak určení co možno nejoptimálnějšího návrhu součásti. Práce popisuje principiálně činnost stejnosměrného stroje, jehož zvláštním případem je komutátorový stejnosměrný motor s cizím buzením (permanentními magnety). Seznamuje čtenáře s činností stěračového motoru v návaznosti na stírací soustavu a splnění technických požadavků kladenými normami. Je zde popsán princip metody konečných prvků v souvislosti s úvodem do simulačního programu FEMM. Hlavní pozornost je věnována konkrétnímu vytvoření modelu a simulování naměřené úlohy se stěračovým motorkem. Současně probíhá i druhá simulace motorku zaměřená na odlišný typ statorového buzení. Výsledkem je porovnání úloh mezi sebou. Práce obsahuje postup modelování v programovém prostředí, zpracovává naměřenou úlohu a vyhodnocuje jednotlivé úlohy.
Nowadays a need of numerical computations of different tasks in the area of electrical engeneering is still rising. Common denominator of great demands given on a constructor and ecomonization of manifacturing is a requirement of efficiency. It´s necessary to use a characterictics of construction, own fundamentals and unique attributes of product. Application of Finite Element Method is possible solution which accombines abilities and knowledge of user in consecutive to complexity of computatio. This enables a use of the most optimal solution. This thesis describes a principals of Direct-Current motor and its´ special design: Direct Inductor motor with extrinsic excitation (permanent magnests). It presents a operation of wiper motor in consecutive to wiping systém and fulfillment of engeneering standards. It also describes a principles of Finite Element Method in context to basics of simulation program FEMM. Main attention is given to creation of concrete model and to simulation of gauged exercise with wiper motor. Also there is a second simulation of motor, focused to different type of stator excitation. Findings of thesis is a comparation of theese exercises. Consecution of modeling in software environment is described. It compiles gauged excercise and interprets them.
Description
Citation
KŮTA, A. Vlastnosti stěračového motoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Zdeněk Vávra, CSc. (předseda) doc. Ing. František Veselka, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Bohuslav Bušov, CSc. (člen) Ing. Vladimír Vaněk, CSc. (člen) Ing. Jaromír Vrba, CSc. (člen) Ing. Jiří Valenta, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2008-06-16
Defence
Student v prezentaci představil princip funkce stěračového motoru, naměřené charakteristiky konkrétního motoru a model stroje vytvořený pomocí MKP. Komise kladla dotazy zaměřené na konstrukci stěračového motoru, vlastnosti PM.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO