Mechanické vlastnosti odlitku z LKG

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se skládá ze dvou částí. První, teoretická část je zaměřena na poznatky, které se týkají historie vzniku litiny s kuličkovým grafitem, mechanických vlastností, složení, výroby a tepelného zpracování. Součástí této části jsou informace tykající se grafitických a bílých litin, které jsou velmi úzce s touto litinou vázány. Důležitou kapitolou, která je stěžejní oblastí této práce, je popis izotermického zušlechtění. Druhá, experimentální část je zaměřena na izotermické zušlechtění odlitku z litiny s kuličkovým grafitem. Tato část začíná popisem odlitku, jeho materiálem, výrobou a aplikací. V dalších kapitolách jsou určeny podmínky pro izotermické zušlechtění, které je aplikováno na jednotlivých vzorcích daného odlitku. Na těchto vzorcích byly provedeny mechanické zkoušky. Optimální postup izotermického zušlechtění, který je charakterizován výslednými mechanickými vlastnostmi, je aplikován na celém odlitku. Výsledné mechanické vlastnosti po izotermickém zušlechtění celého odlitku byly analyzovány a diskutovány s literárními údaji.
Graduation theses consist of two parts. The first one, theoretical is focused on piece of knowledge regarding nodular iron history, its mechanical properties, chemistry, production and heat treatment. Theoretical part also includes information relating to graphite and white irons that relate closely with nodular iron. Important chapter is description of isothermal refining which is the subject of these theses. The second, experimental part is focused on isothermal refining of nodular iron casting. Description of the casting introduces this section, material specification, production and application. Following chapters describe preliminary conditions for isothermal refining that is applied on every single specimen made of the casting. These specimens have been tested mechanically. Optimal procedure of isothermal refining is applied on whole the casting and characterized final mechanicals. Final mechanical properties after casting isothermal refining has been analyzed and confronted with literature.
Description
Citation
SEMRÁD, L. Mechanické vlastnosti odlitku z LKG [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Materiálové inženýrství
Comittee
prof. Ing. Jiří Švejcar, CSc. (předseda) prof. Ing. Tomáš Podrábský, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Rudolf Foret, CSc. (člen) doc. Ing. Eva Münsterová, CSc. (člen) prof. Ing. Ivo Dlouhý, CSc. (člen) prof. RNDr. Karel Maca, Dr. (člen) prof. Ing. Karel Hrbáček, DrSc. (člen)
Date of acceptance
2009-06-15
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO