Výpočtová analýza pevnosti a životnosti turbínových lopatek

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá závěsem posledního stupně parní turbíny. Cílem první části je provedení deformačně – napěťové analýzy současné geometrie pomocí mkp a programu ANSYS. A to jak pro monotónní zatěžování, tak pro cyklické. Za podstatné považuji sestavení dílčích modelů spolu s upozorněním na problémy, které bylo třeba řešit. K sestavení modelu materiálu byly provedeny tahové zkoušky a jejich výsledky zpracovány. Dále byly naplánovány a provedeny zkoušky nízkocyklové únavy, v rámci sestavování modelu mezních stavů. Po provedení výpočtu a rozboru výsledků je navrženo několik změn v geometrii s cílem zlepšení napěťově – deformačních poměrů v závěsu. Na závěr je předložen návrh dalšího postupu
This master thesis deals with steam turbine blade attachment. Main goal is to perform strength analysis of the given geometry under static and cyclic loads by FEM and software ANSYS. Every particular model is described separately with mentioning of the problems which had to be solved. To create model of material, the tensile tests has been performed and results has been evaluate. There were planned and performed the low cycle fatigue tests to create a model of ultimate states which is used to evaluate the fatigue life of the attachment. Results of the nonlinear FEM analysis is discussed and some improvements of the geometry has been proposed to achieve better state of stress. Finally, the plan of future work has been proposed.
Description
Citation
POLZER, S. Výpočtová analýza pevnosti a životnosti turbínových lopatek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Inženýrská mechanika a biomechanika
Comittee
prof. Ing. Josef Rosenberg, DrSc. (předseda) Ing. Milan Roučka, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Přemysl Janíček, DrSc. (člen) doc. Ing. Miloš Vlk, CSc. (člen) prof. Ing. Eduard Malenovský, DrSc. (člen) prof. RNDr. Ing. Jan Vrbka, DrSc., dr. h. c. (člen) prof. Ing. Jindřich Petruška, CSc. (člen)
Date of acceptance
2009-06-16
Defence
Diplomant seznámil zkušební komisi se svojí diplomovou prací během 15 minut a následně odpověděl na otázky oponenta a členů komise
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO