Design dodávkového automobilu.

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce je zaměřena na komplexní návrh dodávkového automobilu pro blízkou budoucnost. Potřeby dodávkového automobilu jako pracovního nástroje se neustále vyvíjí. To je způsobeno zejména rozvojem on-line obchodů a úsporou finančních prostředků při provozu. Návrh tedy postihuje specializovaný dodávkový automobil, který je určen převážně do městského provozu. Inovací je zejména jednomístná kabina s panoramatickým výhledem, ekologický pohon, technické řešení závěsu kola s možností vytočení všech kol v rozsahu -55 až +90°, což umožňuje kolmé najetí k chodníku do velmi úzké mezery a jízda šikmo vpřed a vzad téměř pod libovolným úhlem. Pro manipulaci pouze jedním člověkem je rovněž upraven i nákladní prostor, jehož podlaha umožňuje snadnou manipulaci se zbožím při nakládce a vykládce.
The diploma work is aimed at a complex design of a delivery van of the near future. The need for a delivery van to be used as a working tool is constantly evolving. This is namely caused by the expansion of on-line shops & the need to save on running cost of a business. The delivery van is especially designed for use in city traffic. The innovation reveals a single person cabin with panoramatic view, ecological propulsion of the vehicle and the technical solution to the suspension of wheels which allow the turning of all 4 wheels to an angle ranging from -55° to +90°. As a result the vehicle has the ability to perpendicularly drive up to a pavement, fitting in a very narrow space. In addition, it can freely drive forward or backward in a sideway direction. The loading space of the delivery van and its floor is modified as such to allow for one man manipulation, making loading & unloading of goods a simpler task.
Description
Citation
KUBÍK, P. Design dodávkového automobilu. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Průmyslový design ve strojírenství
Comittee
prof. Ing. Martin Hartl, Ph.D. (předseda) Karel Kobosil (místopředseda) prof. RNDr. Miroslav Doupovec, CSc., dr. h. c. (člen) MgA. David Karásek (člen) doc. akad. soch. Ladislav Křenek, ArtD. (člen) doc. akad. soch. Peter Lehocký, ArtD (člen) doc. Ing. Ivan Mazůrek, CSc. (člen) prof. akad. soch. Peter Paliatka, ArtD. (člen) PhDr. Jana Pavlíčková (člen) doc. Ing. arch. Jan Rajlich (člen) prof. PhDr. Jan Sedlák, CSc. (člen) akad. soch. Petr Svítil (člen) akad. soch. Zdeněk Zdařil (člen) doc. akad. soch. Miroslav Zvonek, ArtD. (člen)
Date of acceptance
2009-06-18
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO