Posouzení homogenity magnetického pole v tomografu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zabývá nukleární magnetickou rezonancí, jejími zobrazovacími technikami, měřením magnetické indukce a posouzením homogenity magnetického pole pomocí měřící sondy. Je zde uveden základní fyzikální popis chování spinu v magnetickém poli. Dále jsou popsány metody pro měření NMR. Práce je zaměřena na metody spinového a gradientního echa. V experimentální části je popsáno měření homogenity magnetického pole v tomografu a následné zobrazení mapy měřeného pole. Uživatelská aplikace, vytvořená v rámci práce, má za úkol více usnadnit práci se zobrazování magnetických polí.
The dissertation deals with nuclear magnetic resonance, its projection technologies, measurement of magnetic induction and evaluation of magnetic field homogenity by the help of measuring probe. Further, the methods of NMR measurements are being described. The dissertation concentrates on methods of spin and gradient echo. The experimental part describes measurement of magnetic field homogenity in tomography and subsequent projection of measured field map. Users application, created in terms of dissertation, has more save labour imagery magnetic fields.
Description
Citation
HRACH, P. Posouzení homogenity magnetického pole v tomografu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Stanislav Hanus, CSc. (předseda) doc. Ing. Tomáš Frýza, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Vladimír Šebesta, CSc. (člen) Ing. Petr Vágner, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Rozman, CSc. (člen) prof. Ing. Stanislav Zvánovec, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2009-06-16
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své bakalářské práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO