Hydrogely huminových kyselin - experimentální model i aplikační forma

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Referee
Mark
P
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato disertační práce je zaměřena na využití hydrogelových forem huminových kyselin v základním i aplikovaném výzkumu tohoto cenného přírodního materiálu. Hlavní pozornost je věnována interakci fyzikálního gelu huminových kyselin s měďnatými ionty jako modelovým reprezentantem těžkých kovů. Klíčovou náplní experimentální části práce je optimalizace laboratorních difúzních metod jako inovativního nástroje pro modelování transportu polutantů v přírodních systémech s obsahem huminových látek. Různými technikami byl stanoven difúzní koeficient měďnatých iontů v gelu. Jeho hodnota je úzce spojena s interakcí pevné složky gelu a difundující látky a může proto sloužit jako objektivní parametr pro základní testy reaktivity huminových sloučenin. Poslední část práce je věnována přípravě směsných reverzibilních hydrogelů chitosanu s huminovými kyselinami jako vhodné koloidní formy pro základní aplikace huminových sloučenin.
The thesis deals with a utilization of hydrogels made of humic acids in both basic and applied research of this valuable natural material. The attention is paid to an interaction between the humic gel and cupric ions as the model heavy metal. The main experimental part focuses on an optimation of simple laboratory diffusion methods which serve as an innovative tool for modeling pollutants’ transport in natural humic environments. Various techniques were used in order to determine a diffusion coefficient of cupric ions in humic gel; the value is closely linked with the studied interaction between solid content of the gel and the diffusing species. Consequently, the diffusivity can be used as a standard parameter for basic reactivity mapping studies concerning humic substances. The final chapter of the thesis deals with a preparation of mixed reversible hydrogels formed by a reaction between humic acids and chitosan. These materials represent a suitable colloidal form for humic acids’ industrial and agricultural applications.
Description
Citation
SEDLÁČEK, P. Hydrogely huminových kyselin - experimentální model i aplikační forma [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Fyzikální chemie
Comittee
prof. Ing. Peter Šimon, DrSc. (předseda) prof. Ing. Miloslav Pekař, CSc. (člen) doc. Ing. Martina Klučáková, PhD., školitel (člen) prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc. (člen) prof. Ing. Boleslav Taraba, CSc. (člen) doc. RNDr. Pavel Kovařík, CSc. (člen)
Date of acceptance
2009-10-14
Defence
Doktorand přednesl v powerpointové prezentaci podstatné body své práce. Poté zodpověděl uspokojivým způsobem všechny dotazy obsažené v posudcích a následně se rozproudila plodná diskuze.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO