Evakuace obyvatelstva při MU, připravenost občana k nouzovému přežití

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tématem mé bakalářské práce je „Evakuace obyvatelstva při mimořádných událostech, připravenost občana k nouzovému přežití". V mé práci jsem průběžně charakterizoval současný stav ve zkoumané oblasti na základě informací, jež jsem čerpal z odborné literatury, internetových odkazů a následně i z pohledu příslušníka HZS s uvedením osobních zkušeností ze své záchranářské praxe. V první části bakalářské práce se zabývám v základních rysech historií Ochrany obyvatelstva před mimořádnými událostmi s aspekty vztahujícími se k evakuaci a nouzovému přežití. Následně uvádím legislativní vymezení, zákony a nařízení, jež se týkají dané problematiky a pokouším se o analýzu současného stavu. V kapitole o mimořádných událostech jsem nastínil možná ohrožení obyvatel v České republice při nichž je zapotřebí evakuovat obyvatelstvo a uvedl konkrétní příklady těchto potenciálních událostí. Dále uvádím popis činností a povinností správních orgánů a Integrovaného záchranného systému, jako hlavních subjektů odpovědných za evakuaci a nouzové přežití obyvatelstva. Ve druhé části mé práce jsem shrnul v nejdůležitějších bodech veškeré náležitosti týkající se evakuace, jejího zabezpečení, způsoby realizace, problematiku nouzového přežití a uvedl vlastní postřehy včetně doporučení občanům. V praktické části jsem pak uvedl a zhodnotil výsledky miniankety aplikované na vzorku obyvatelstva v místě mého bydliště. V uvedeném průzkumu jsem prověřoval základní znalosti občanů, týkající se tématiky mé bakalářské práce. Závěrem jsem zpracoval návrh evakuačního zavazadla dle vlastních úvah a představ.
The subject of my bachelor thesis is „Evacuation of Person during ESs, Preparedness of Citizens tu Survival". In my thesis I characterize the present state in the described area. I used informations from the special literature and websites and then from my practical experience from my profession of rescuer. In the first part of my bachelor thesis I am engaged in basical items of history of Citizen Protection from Emergency Situations with details concerning the evacuation and emergency survival. Then I mention legislative regulation, laws and instructions connected with this problem and I try to bring analysis of the present state. In the chapter Emergency Situations I mention possible exposures of citizens in the Czech Republic, in which the evacuation is needed and I indicate the particular examples of these situations. Thereinafter I decribe the activities and duties of authorities and Integrated Emergency System as the mean subjects responsible for the evacuation and emergency survival of citizens. In the second part of my bachelor thesis I give a summary of the evacuation in the most important points: its provision, the ways of realization, problems of emergency survival. I mention my own ideas including recommendations of citizens. In the practical part I value the results of survey aplicated on the small specimen of citizens in my place of living. In the survey I examine knowledge of citizens relating to the subject of my bachelor thesis. In the conclusion there is a suggestion of evacuative bag by my own conception.
Description
Citation
WINOGRODZKI, L. Evakuace obyvatelstva při MU, připravenost občana k nouzovému přežití [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Krizové řízení a ochrana obyvatelstva
Comittee
doc. Ing. Jaromír Novák, CSc. (předseda) prof. RNDr. Zdeněk Friedl, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Josef Čáslavský, CSc. (člen) prof. Ing. Vladimír Adamec, CSc. (člen) doc. Ing. Pavel Zahradníček, CSc. (člen)
Date of acceptance
2010-06-23
Defence
Student prezentoval výsledky své bakalářské práce. Komise vyslechla posudky vedoucího a oponenta, poté se studentk vyjádřil k připomínkám, dotazům a po diskuzi následovalo hodnocení.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO