Vytvoření automatizovaného měřicího pracoviště pro nábojová a vysokoimpedanční měření

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce je o vytvoření automatizovaného měřicího pracoviště pro nábojová a vysokoimpedanční měření. Toto automatizované měřicí pracoviště je realizováno pomocí válcového aspiračního kondenzátoru, který je připojen přes diferenciální převodník U/I k měřicí ústředny HP 34970A. Ústředna je zároveň připojena pomocí sériové linky RS-232 k počítači tipu PC, na kterém je nainstalován řídící program Agilent VEE Pro 7.0, Agilent I/O Libraries verze M.01.01.04 a také Agilent Visa Com I/O a VXI Plug&Play driver pro HP34970A. Ke správnému propojení měřicí ústředny HP34970A a PC je nutné nastavení stejných parametru na této ústředně, tak i v I/O configu a také v Instrument manageru programu Agilent VEE Pro 7.0, kde se mimo jiné nastaví i Plug&Play driver pro HP34970A. Programování v Agilent VEE Pro 7.0 je založeno na objektově orientovaném programování. Sestavený program se spustí po stisknutí tlačítka “START“ a začne provádět automatické měření koncentrace vzdušných iontů, jehož trend vykresluje do grafu. Program dále indikuje jestli je zapnut/vypnut ventilátor,který vhání vzduch do aspiračního kondenzátoru a vykresluje trend napětí na tomto ventilátoru do grafu. Zastavení programu se provede stiskem tlačítka “STOP“. Změřená data exportuje mnou sestavený program do programu Excel, který musí být spuštěn před začátkem měření. Funkce programu je ověřena změřením pozadí kladných a záporných iontů, vlivem polohy zdroje iontů před aspiračním kondenzátorem a vlivem různých materiálů (plech, papírový karton, dřevo, vodivý nátěr) na koncentraci záporných iontů.
This barchelor thesis is about Desig an automated workplace forchargeable and high-impedant measurements. This automated workplace is realized by tubular aspiration capacitor, which is connected via differential converter U/I to data acquisition switch unit HP 34970A. The data acquisition switch unit HP 34970A is also connected by serial line RS-232 to Computer (PC), on which the directed program Agilent VEE Pro 7.0 is installed. To the right connection data acquisition switch unit HP 34970A and PC is necessary to set the same parameters on data acquisition switch unit HP 34970A, such in I/O config and also in Instrument manager too. In Instrument manager is requisite to set Plug und Play driver for data acquisition switch unit HP 34970A. The programing in Agilent VEE Pro 7.0 is based on object oriented programming. To start the program press the button “START“ and automatic measuring of concentration air ionts, will start the process (the trend is marked to the graph). The program is indicated if the ventilator blows an air in the aspiration capacitor and draws the trend of voltage on this ventilator to the graph. To stop the program press the buton “STOP“. Measured data are exported to program Excel. For the export Excel has to be running before the process. The function is verifing by measuring of background negativ a positiv ionts, by influence of position the source of ionts behind the aspiration capacitor and by influence of materials (metal plate, paper carton, wood, conductive paint) to the concentration of negativ ionts.
Description
Citation
NEMČEK, J. Vytvoření automatizovaného měřicího pracoviště pro nábojová a vysokoimpedanční měření [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Stanislav Hanus, CSc. (předseda) prof. Ing. Karel Bartušek, DrSc. (místopředseda) prof. Ing. Vladimír Šebesta, CSc. (člen) doc. Ing. Tomáš Frýza, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Rozman, CSc. (člen) Ing. Milan Motl, Ph.D. (člen) Ing. Zuzana Krajčušková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2008-06-16
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své bakalářské práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO