Měření výkonu v ultrazvukových polích

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce je zaměřena na vývoj senzoru, který umožňuje změřit ultrazvukový výkon pomocí tepelných účinků mechanického vlnění. Je zde popsán princip dvou základních druhů termoakustických snímačů a to jednovrstvého a dvouvrstvého senzoru. Práce obsahuje také návrh těchto senzorů s popisem jednotlivých částí a pokus o nalezení vhodného absorberu. Formou grafů a tabulek jsou zde reprezentovány dosažené výsledky, které dokládají funkci senzorů. Měření pomocí termoakustických senzorů je konfrontováno s měřením ultrazvuku pomocí hydrofonu, které slouží jako referenční měření.
This work is focused on the developement of a sensor, which enables to measure the ultrasonic power by heat effect of the mechanical Wales. The princip of two basic kinds of thermoacoustic sensor is descibed here – one level and two level sensor. This work also contains a proposition of these sensors with description of each parts and a trial to find suitable absorber. Achieved results, which support the function of the sensors are presented here by form of graphs and tables. Measuring by thermoacoustic sensors is confronted here with measuring of ultrasonic by hydrophone, which is used as reference measuring.
Description
Citation
ŠKŮREK, P. Měření výkonu v ultrazvukových polích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské a ekologické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jiří Rozman, CSc. (předseda) doc. Ing. Jiří Kozumplík, CSc. (místopředseda) Ing. Ota Gotfrýd, CSc. (člen) Ing. Martin Čížek, Ph.D. (člen) Ing. Karel Jehlička, CSc. (člen) prof. MUDr. Aleš Hep, CSc. (člen)
Date of acceptance
2010-06-07
Defence
Student prezentoval výsledky své diplomové práce. Komise byla seznámena s posudkem vedoucího práce a oponenta. Studen odpověděl na dotaz oponenta s porozuměním. Otázku položil doc. Kozumplík na grafickou prezentaci B-csanu. Student odpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO