Interaktivní Java applet pro 3D vizualizaci optického disku oka

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá návrhem a realizací interaktivního Java appletu pro 3D vizualizaci topografie optického disku oka. Primárním účelem 3D vizualizace je oftalmologie a to především při diagnostice zeleného zákalu – glaukomu. Program může sekundárně sloužit i jako názorná pomůcka, pomocí níž je možné prakticky se seznamovat s transformací 2D obrazu na 3D model a s vlivem úprav a nastavování jednotlivých parametrů na vykreslování tohoto modelu ve 3D prostoru. V práci jsou navrženy dvě verze appletu, které byly vytvořeny ve vývojovém prostředí NetBeans verze 5.5, a jejich finální realizace je provedena jako aplikace typu .html, pracující v okně webového prohlížeče s vhodnou mírou uživatelské interaktivity. První verzí realizovaného appletu je jednoduchá intuitivní aplikace, v níž jsou přednastaveny některé parametry zobrazení tak, že po načtení obrázku je automaticky vykreslen 3D model. Applet následně dovoluje nastavovat u tohoto zobrazení velikost, 3D hloubku zobrazení, vyhlazení hran povrchu a možnost volby zobrazení šedotónového, nebo barevného obrázku. Druhá verze realizovaného appletu je rozšířením prvního appletu o možnost zobrazení os x, y, z ve 3D prostoru, vykreslování povrchu 3D modelu pomocí jednotlivých bodů v prostoru, čar nebo sítě, nebo osvětlení jeho povrchu. Software byl otestován na dostupných topografických datech pořízených přístrojem HRT a součástí jsou tedy i ukázky dosažených výsledků. Práce obsahuje také technickou a uživatelskou dokumentaci.
The aim of this thesis was to design and implement the interactive Java applet used for topography 3D optic nerve head visualization. Primary purpose of the 3D vizualization is ophthalmology, especially for diagnosis of glaucoma. More over should serve as a training material, which enables to study the transformation of 2D figures to 3D model and to test the effects of adjustments and regulations to imaging of the model in 3D space. Two program versions were designed in this work using the development system NetBeans version 5.5. Their final realization is implemented as .html application working in web browser window. First version of the designed applet is simple intuitive application with several default settings, so that the figure is opened automatically to 3D model. Subsequently, the applet enables to set the size of the image, 3D depth of the image, smoothing of the surface and selection of monochrome or coloured image. The second version is the extension of the first version of the designed applet, and provides the possibility to display x, y, z axis, depiction of the 3D model surface by dots, curves or grid, and illumination of the surface. Software was tested on available topographic data acquired by HRT equipment and in different web browsers. Technical documentation and user’s manual are also involved in this thesis.
Description
Citation
ŠIKL, J. Interaktivní Java applet pro 3D vizualizaci optického disku oka [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské a ekologické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Aleš Drastich, CSc. (předseda) doc. Ing. Radim Kolář, Ph.D. (místopředseda) Ing. Josef Halámek, CSc. (člen) doc. Ing. Jan Münz, CSc. (člen) doc. Ing. Daniel Schwarz, Ph.D. (člen) MUDr. Zuzana Nováková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-08
Defence
Student prezentoval výsledky své diplomové práce. Komise byla seznámena s posudkem vedoucího práce a oponenta. Otázky oponenta byly zodpovězeny. Do diskuze se zapojil doc. Drastich.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO