Filtrace signálů EKG pomocí vlnkové transformace

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce pojednává o možnosti využití vlnkové transformace v aplikacích zabývajících se potlačováním šumu, zejména pak v oblasti filtrace EKG signálů. Jedná se především o zhodnocení vlivu nastavení různých parametrů samotné filtrace, jako je způsob prahování vlnkových koeficientů, nastavení prahové hodnoty a výběr rozkladových a rekonstrukčních bank filtrů. K porovnání jsou zde uvedeny i výsledky lineární filtrace. Dále jsou popsány výsledky vlnkové wienerovské filtrace s pilotním odhadem, kde se testují především kombinace použitých bank rozkladových a rekonstrukčních filtrů. Veškeré zde popsané metody filtrace jsou testovány na reálných EKG záznamech s aditivním rušením myopotenciálového charakteru a realizovány v programovém prostředí Matlab.
The thesis deals with possibilities of using wavelet transform in applications dealing with noise reduction, primarily in the field of ECG signals denoising. We assess the impact of the various filtration parameters setting as the thresholding wavelet coefficients method, thresholds level setting and the selection of decomposition and reconstruction filter banks.. Our results are compared with the results of linear filtering. The results of wavelet Wieners filtration with pilot estimation are described below. Mainly, we tested a combination of decomposition and reconstruction filter banks. All the filtration methods described here are tested on real ECG records with additive myopotential noise character and are implemented in the Matlab environment.
Description
Citation
SLEZÁK, P. Filtrace signálů EKG pomocí vlnkové transformace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské a ekologické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Milan Chmelař, CSc. (předseda) doc. RNDr. Ing. Jiří Šimurda, CSc. (místopředseda) Ing. Miroslav Dvořák, CSc. (člen) Ing. Radovan Jiřík, Ph.D. (člen) Ing. Ondřej Číp, Ph.D. (člen) MUDr. František Horálek (člen)
Date of acceptance
2010-06-07
Defence
Student prezentoval výsledky své diplomové práce. Komise byla seznámena s posudkem vedoucího práce a oponenta. Do diskuze se zapojil Ing. Jiřík, doc. Chmelař a Ing. Číp.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO