MDF kompozity AC-PVAl se zvýšenou odolností proti vlhkosti

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Polymerem impregnované cementové materiály představují zajímavou a perspektivní alternativu klasických portlandských cementových past. Hlavním zástupcem těchto materiálů jsou macrodefect-free (MDF) kompozity, složené z anorganického pojiva a organického polymeru. I přes řadu vynikajících mechanických vlastností je plné zavedení MDF kompozitů na trh omezené především z důvodu jejich relativně nízké odolnosti vůči vlhkosti. Jednou z možností jak zvýšit odolnost výsledného MDF vůči vlhkosti je „in situ“ síťování polymeru. V této práci byla připravena počáteční série MDF kompozitů na bázi hlinitanového cementu a polyvinylalkoholu se třemi typy organo-titanátových síťovacích činidel (Tyzory). Efekt modifikace MDF kompozitů byl hodnocen na základě zkoušek pevnosti v tahu za ohybu po uložení materiálů v různých vlhkostních podmínkách.
Polymer-impregnated cement materials represent an interesting and promising alternative to conventional Portland cement pastes. Macrodefect-free (MDF) composites correspond to the well-known group of these materials, consisting of inorganic binder and organic polymer. Despite the identification of many potential applications and unusual mechanical properties, MDF cements have certain limitations and particularly loss of strength on exposure to moisture or humidity. One option to increase the moisture resistance is “in situ” reticulation of polymer. This work contains results of initial sample series of MDF composites based on alumina cement and polyvinyl alcohol with three types of organo-titanate cross-linking agents (Tyzors). Effect of MDF composites modification was evaluated by testing of flexural strength of materials in various humidity conditions.
Description
Citation
REPKA, M. MDF kompozity AC-PVAl se zvýšenou odolností proti vlhkosti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Chemie, technologie a vlastnosti materiálů
Comittee
prof. RNDr. Josef Jančář, CSc. (předseda) prof. Ing. Jaromír Havlica, DrSc. (místopředseda) prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc. (člen) doc. RNDr. Jaroslav Petrůj, CSc. (člen) prof. Ing. Tomáš Svěrák, CSc. (člen)
Date of acceptance
2010-06-08
Defence
Diplomant prezentoval svou diplomovou práci v anglickém jazyce, stručně, jasně a přehledně, prokázal výbornou odbornou připravenost. Výsledky diplomové práce odpovídají plně požadavkům kladeným na rozsah i obsah. Dotazy oponenta i členů komise byly zodpovězeny zcela přesně a správně se schopností diplomanta k odborné diskuzi.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO