Software pro řízení zapalování a vstřikování spalovacích motorů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Injekce paliva je systém, který dávkuje palivo do spalovacího motoru. V moderních automobilových aplikacích, toto dávkování paliva vykonává samostatný systém. Vstřikovací systém je vždy navržený na určitý typ paliva se kterým bude pracovat: benzín, LPG (známý také jako propan), ethylalkohol, methanol, metanový plyn, vodík nebo nafta. Většina vstřikovacích systému je vyrobena pro vstřikování nafty nebo benzinu. S příchodem elektronizace se stal systém pro vstřikování nafty a benzinu velice podobným. Za posledních 20 let se u automobilů v motorové části nejvíce změnila příprava směsi a její způsob zapálení. Od karburátorů se přešlo k jednotkám, které připravují spalovací směs podle aktuálního stavu provozu automobilu na silnici, např. změnou tlaku, teplotou nebo i poměrem benzínu a vzduchu.
Fuel injection is a means of metering fuel into an internal combustion engine. In modern automotive applications, fuel metering is one of several functions performed by an "engine management system". A fuel injection system is designed and calibrated specifically for the type(s) of fuel it will handle: gasoline (petrol), Autogas LPG (also known as propane), ethanol, methanol, methane (natural gas), hydrogen or diesel. The majority of fuel injection systems are for gasoline or diesel applications. With the advent of electronic fuel injection, the diesel and gasoline hardware has become quite similar. During the last twenty years a preparation of a fuel mixture and the way of ignition in engine segment have changed the most. Instead of a carburettor it is being used the unit, which prepare fuel mixture according to a status of a car on the road e.g. change of pressure, temperature or ratio of a fuel and air.
Description
Citation
KOPECKÝ, I. Software pro řízení zapalování a vstřikování spalovacích motorů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Vítězslav Hájek, CSc. (předseda) Jan Krejčí (místopředseda) doc. Ing. Josef Koláčný, CSc. (člen) doc. Dr. Ing. Hana Kuchyňková (člen) Ing. Jaromír Vaněk, CSc. (člen)
Date of acceptance
2008-06-16
Defence
Student obhajoval svoji bakalářskou práci na téma "Software pro řízení zapalování a vstřikování spalovacích motorů". V průběhu obhajoby student popsal způsoby zapalování a způsoby vstřikování. Po obhajobě student odpověděl kvalifikovaně na otázky oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO