Nové typy membrán pro elektrolyzér vodík - kyslík

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá výrobou vodíku a kyslíku elektrolýzou. Cílem práce bylo proměřit různé typy membrán a vybrat nejlepší pro použití v elektrolyzéru vodík - kyslík. Vlastnosti membrán byly ověřeny v laboratorním elektrolyzéru při krátkodobém i dlouhodobém provozu. Vzniklé plyny z elektrolyzéru byly následně měřeny na plynovém chromatografu, aby se zjistila čistota vyrobeného vodíku. Současně jsou také testovány různé koncentrace KOH elektrolytu a jejich vliv na účinnost elektrolyzéru.
This work deals with the production of hydrogen and oxygen by electrolysis. Aims of this thesis are to measure different types of membranes and choose the best for use in elektrolyzer for hydrogen and oxygen production. Properties of membranes were tested in the laboratory electrolyzer in the short and long operation. The emerging gases from elektrolyzer were also tested on a gas chromatograph to determine the purity of produced hydrogen. At the same time are also tested different concentrations of KOH elektrolyte and the effect of concentrations on efficiency of electrolyzer.
Description
Citation
HÝBL, J. Nové typy membrán pro elektrolyzér vodík - kyslík [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektrotechnická výroba a management
Comittee
prof. Ing. Jiří Vondrák, DrSc. (předseda) doc. Ing. Jiří Vaněk, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. František Bartes, CSc. (člen) Ing. Karel Pospíšil (člen) Ing. Jiří Stehlík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-09
Defence
Diplomant seznámil státní zkušební komisi se svou diplomovou prací a zodpověděl otázky a připomínky členů státní zkušební komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO