Spolehlivost distribuční sítě

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této práce je seznámení se způsoby hodnocení spolehlivosti distribučních sítí ve státech Evropské unie a v České republice a zhodnocení spolehlivosti konkrétní distribuční sítě a výsledků metod, které byly použity. Z těchto důvodů je nejprve provedeno seznámení s teorií spolehlivosti, se základními pojmy a veličinami z této oblasti. Po úvodním seznámením s touto problematikou je přiblíženo použití a výpočet spolehlivosti v elektroenergetice a jsou podrobněji popsány metody, které se používají k jejímu výpočtu. Podrobněji je přiblížen princip a podstata metod spolehlivostních schémat a simulačních metod. Je zde popsáno hodnocení spolehlivosti v České republice z hlediska garantovaných standardů nepřetržitosti dodávky elektrické energie a jsou zde uvedeny a vysvětleny jednotlivé standardy. Současná situace v Evropské unii je ukázána na přehledu systémových a zákaznických standardů nepřetržitosti dodávky elektrické energie používaných v těchto zemích. Pro zhodnocení spolehlivosti dané distribuční sítě je použito metody tzv. krabicových grafů a metod oceňování spolehlivosti určením nákladů na pravděpodobně nedodanou energii a nákladů na penalizace při překročení limitu počtu přerušení a limitu souhrnné doby trvání přerušení. U metody tzv. krabicových grafů je použito hodnocení celé sítě i jednotlivých oblastí sítě z hlediska ročního počtu přerušení a souhrnné roční doby trvání přerušení. U hodnocení nákladů na pravděpodobně nedodanou elektrickou energii a nákladů na penalizace při překročení limitu počtu přerušení a limitu souhrnné doby trvání přerušení je uděláno srovnání nejen celé sítě a jednotlivých oblastí, ale také jednotlivých vývodů sítě a jejich následné seřazení podle výše nákladů. Srovnání výsledků použitých metod i metod samotných je provedeno v závěru této práce.
The goal of this thesis is to inform about ways of evaluation of distribution network reliabilities in the states of the European Union and in the Czech Republic and evaluation of reliability of particular distribution network and results of used methods. Therefore, there is at first an introduction to the reliability theory, basic terms and quantities from this field. After the introduction follows the explanation of using and calculating of the reliabilities in the electro-energetics and detailed description of methods used for their calculations. There is also a detailed explanation of the basis of reliability schemes and simulative methods. This part includes the evaluation of the reliability in the Czech Republic from the position of guaranteed standards of the continuousness electric energy delivery and the individual standards are introduced and explained here. The present situation in European Union is being shown in the summary of system and customer standards of electric power supply continuousness used in the specific countries. Distribution network reliability is evaluated with the use of so called box graphs and methods for evaluation of reliabilities by giving the expenditures of probable undelivered energy and expenditures of crossing limit of the total time of interruption penalization. The box graphs method shows evaluation of the whole network and individual areas of the network from the view of number of year interruptions and the total amount of the time of all interruptions. The evaluation of the remaining two expenditure methods includes not only comparison of the whole network, but also comparison of the individual outputs of the network and their arrangement according to the height of expenditures. The comparison of the used method results is made in the thesis conclusion.
Description
Citation
POLÁK, J. Spolehlivost distribuční sítě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Antonín Matoušek, CSc. (předseda) prof. Ing. Stanislav Rusek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Evžen Haluzík, CSc. (člen) prof. Ing. Jiří Drápela, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ilona Lázničková, Ph.D. (člen) doc. Ing. Anton Beláň, Ph.D. (člen) doc. Dr. Ing. Zdenek Medvec (člen)
Date of acceptance
2008-06-17
Defence
Student prezentoval svoji bakalářskou práci a v diskuzi odpověděl na všechny položené otázky.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO