Anaerobní fermentace kalů z výroby buničiny a krmného droždí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem diplomové práce je vytipovat vhodné, v lokalitě dostupné suroviny ke společné kofermentaci s kaly z výroby buničiny a krmného droždí v podniku Biocel Paskov a.s.. Úvodní kapitoly stručně popisují mechanismy vzniku samotného kalu. Další část se zabývá vznikem, chemickým složením a vlastnostmi bioplynu. Jsou zde popsány faktory ovlivňují produkci bioplynu. Klíčovou částí diplomové práce jsou provedené fermentační zkoušky kalu a zvoleného směsného substrátu. Získané poznatky jsou vyhodnoceny a zvolena optimální skladba vstupních surovin s ohledem na maximální, ale i ekonomickou výtěžnost bioplynu. Dále je na základě získaných dat proveden hrubý návrh bioplynové stanice včetně její energetické a ekonomické bilance.
The thesis aims to identify suitable and in the locality available raw materials to a commnon fermentation with sludge from pulp and fodder yeast production in company Biocel Paskov a.s.. Introductory chapter briefly describes the mechanisms of penetration of the sludge itself. The following section deals with origin, chemical composition and properties of biogas. The factors affecting the production of biogas are described. A key part of this thesis is a performance of sludge fermentation test and selected mixed substrate. Acquired knowledge is evaluated and the optimum composition of input raw materials with regard to maximum, but also economic recovery of biogas selected. Further, on the basis of obtained data a rough draft of biogas station is done, icluding its energeic and economic balance.
Description
Citation
ŘEZÁČ, J. Anaerobní fermentace kalů z výroby buničiny a krmného droždí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Procesní inženýrství
Comittee
Ing. Pavel Seichter, CSc. (předseda) doc. Ing. Jaroslav Jícha, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Josef Kohoutek, CSc. (člen) prof. Ing. Stanislav Vejvoda, CSc. (člen) Ing. Jan Pokorný, CSc. (člen) doc. Ing. Ladislav Bébar, CSc. (člen)
Date of acceptance
2010-06-16
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO