Simulace tepelných ztrát a tepelné zátěže u budovy A1 a analýza opatření na jejich snížení

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Předmětem diplomové práce je simulace tepelných ztrát a tepelné zátěže u budovy A1 v areálu Fakulty strojního inženýrství Vysokého učení technického v Brně a návrh opatření na jejich snížení. Na základě simulace stávajícího stavu jsou stanovena opatření na změnu tepelně-technických vlastností budovy a návrh opatření pro zimní i letní provoz. Tato opatření zahrnují zvýšení tepelného odporu (obálky budovy), slunolamy, venkovní žaluzie a pasivní chlazení nočním provětráváním. Všechny simulace jsou provedeny v programu TRNSYS 16.1 .
This thesis deals with the heat loss and the heat loads simulation of A1 building in the area of The Faculty of Mechanical Engineering, Brno University of Technology and with the measures of the energy saving. The measures of the thermo-technical charakteristics for the winter and summer operations are provided on the base of the current state simulation. These measures include increasing of thermal resistence (of the building case), the radiation shielding, the sun blinds and the passive cooling by the night ventilation. All the simulation are performed in TRNSYS 16.1 software.
Description
Citation
BARTONÍK, A. Simulace tepelných ztrát a tepelné zátěže u budovy A1 a analýza opatření na jejich snížení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Technika prostředí
Comittee
doc. Ing. Eva Janotková, CSc. (předseda) prof. Ing. Miroslav Jícha, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Milan Pavelek, CSc. (člen) doc. Ing. Zdeněk Kratochvíl, CSc. (člen) Ing. Stanislav Patočka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-17
Defence
doc. Janotková Bylo korektní použít neplatnou normu pro výpočet tepelných ztrát a infiltrace? Jakým způsobem jste vypočítal počet osob ve vztahu k ploše místnosti? Jak bude nasáván vzduch do objektu v režimu nočního chlazení? doc. Kratochvíl Uvažuje se s tím, že po rekonstrukci budovy bude nějak vyřešeno větrání objektu? prof. Jícha Jakým způsobem bude realizováno noční chlazení objektu? Jaké je technické provedení nočního chlazení? Budou výustky nočního chlazení nějak ovládány tak, aby nedošlo k zamrznutí vody v otopných tělesech? Dr. Patočka Bude noční chlazení nějak závislé na teplotě vzduchu?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO