Studie vlivu polohy odváděcích otvorů na kvalitu vzduchu v obytné místnosti

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá vlivem polohy odváděcích výustek na kvalitu vzduchu. Podkladem pro tuto studii je obytná místnost v experimentálním domě, v němž se zkoumá jeden ze způsobů hybridního větrání. Stěžejním bodem práce je vytvoření numerického modelu dané místnosti se zdroji tepla a oxidu uhličitého. Jsou zde řešeny teplotní, rychlostní a koncentrační pole, z nichž jsou dále vyhodnocovány veličiny tepelné pohody PMV, PPD a DR. Závěrem je posouzen vliv změn na kvalitu mikroklimatu pomocí uvedených veličin a na energetickou náročnost větrání.
This thesis deals with the influence of the location of exhaust outlets on the air quality. The study examines the performance of the hybrid ventilation system installed in an experimental house. The central point of this work is a numerical model of a bedroom with heat and carbon dioxide sources. The temperature, speed and concentration fields have been solved for, from which further quantities of thermal comfort PMV, PPD and DR were evaluated. Finally, the impact of changes in the quality of the microclimate using these quantities and in the energy efficiency ventilation is assessed.
Description
Citation
CHARVÁT, T. Studie vlivu polohy odváděcích otvorů na kvalitu vzduchu v obytné místnosti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Technika prostředí
Comittee
doc. Ing. Eva Janotková, CSc. (předseda) prof. Ing. Miroslav Jícha, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Milan Pavelek, CSc. (člen) doc. Ing. Zdeněk Kratochvíl, CSc. (člen) Ing. Stanislav Patočka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-17
Defence
prof. Jícha Pokud je přívod vzduchu nad oknem a odvod pod oknem nebude místnost špatně větrána? Dr. Patočka Ze závěrů vychází, že nejlepšího vyvětrání docílíme, pokud budeme větrat co nejméně z pohledu tepelných ztrát, ale naopak co nejvíce pokud bude kriteriem tepelný komfort. Nejsou tyto závěry poněkud protichůdné? doc. Janotková Jednalo se o simulaci kontinuálního větrání nebo přerušovaného? Jak vysoké rychlosti proudění vzduchu se v modelu vyskytovaly? prof. Pavelek Neměly by se energetické nároky uvažovat rozpočítané na celodenní provoz? doc. Kratochvíl Jak se definuje stáří vzduchu?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO