Vliv dýchání na barorecepční reflex

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce pojednává o vlivu dýchání na barorecepční reflex. Úvodní část práce se zabývá způsoby měření krevního tlaku, s ohledem na použitou metodu. V druhé části je podrobný rozbor a vysvětlení pojmu baroreflex, vztahy mezi frekvenčími spektry vývoje hodnot krevního tlaku a srdečního rytmu a dýchání, mechanismy regulace krevního tlaku a srdečního rytmu. Třetí kapitola této práce se zabývá možným způsobem analýzy dat, která je možno použít k určení citlivosti baroreflexu, analýze variability srdečního rytmu a odhadu spektrální výkonové hustoty. V dalších částech této práce je pak věnována pozornost technikému vybavení a způsobu akvizice dat pomocí této techniky. Součástí této práce je také aplikace která umožňuje z naměřených hodnot určit citlivost barorecepčního reflexu.
This Master's thesis deals with the influence of breathe to baroreceptor reflex. The first chapter is focused on measuring of blood pressure, in reference to later used method. In the second part is detailed analysis and explanation of term baroreflex, relationship between frequency spectra of systolic blood pressure, heart rate and breathing, mechanisms of regulation of blood pressure and heart rate variability. Third chapter deals with possible ways, how to analyze data, which are needed for estimation of baroreflex sensitivity, analyze of heart rate variability and estimation of power spectral density. Next parts of this thesis is paid attention to technical equipment and methods of acqusition of data, using this equipmnent. Part of this work is also software application, which makes possible from the recorded data estimate baroreflex sensitivity.
Description
Citation
HUMPOLÍK, T. Vliv dýchání na barorecepční reflex [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské a ekologické inženýrství
Comittee
prof. Ing. Ivo Provazník, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jana Kolářová, Ph.D. (místopředseda) Dr. Ing. Vlastimil Vondra (člen) Ing. Zenon Starčuk, CSc. (člen) Ing. Martin Vítek, Ph.D. (člen) MUDr. Michal Šenkyřík (člen)
Date of acceptance
2010-06-07
Defence
Student v rámci reakce na oponentovy výhrady odpověděl dotazy, některé výhrady dopracoval a prezentoval v rámci obhajoby své práce. Prof. Vondra se zeptal, proč student zvolil danou frekvenci dýchání, když by její volba byla vhodnější na jiné frekvenci. Ing. Kolářová chtěla vědět zdůvodnění, proč student použil velký kus teorie, citoval je, ale nijak je nepřeformulovával. Student připustil, že tato skutečnost jím byla opomenuta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO