Modelování procesu projekčního a projekčně-rekonstrukčního rtg zobrazení

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá fyzikálními základy generace rtg záření, vzniku obrazu při projekčním a projekčně rekonstrukčním zobrazení. V další fázi je popsán návrh uživatelské aplikace v prostředí Matlab sloužící jako laboratorní úloha, která je zaměřena na simulaci projekčního a projekčně rekonstrukčního zobrazení. Program zahrnuje hodnocení kvality CT RTG ZS – kvantitativní hodnocení prostorové rozlišovací schopnosti a hodnocení akvizičního kontrastu v závislosti na velikostech objektu. Hlavním cílem práce pak bylo srovnání akvizičního kontrastu při projekčním a projekčně rekonstrukčním zobrazení při různých akvizičních a rekonstrukčních parametrech. Součástí práce je i ukázka dosažených výsledků.
The work deals with physical principles of X-ray generation and development of image during projection and projection reconstruction. A proposal of user’s application in a Matlab – Guide is given, which can be used as a laboratory exercise of the simulation of the projection- and projection image reconstruction. The computer program involves an evaluation of a X-ray quality of CT RTG ZS – quantitative assessment of spatial resolution and as well as the acquisition contrast as a function on an object size. The main aim of the work was the comparison of the acquisition contrast at various acquisition projection and projection-reconstruction parameters. Also, the work is illustrated by some results achieved.
Description
Citation
FIALA, P. Modelování procesu projekčního a projekčně-rekonstrukčního rtg zobrazení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské a ekologické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Aleš Drastich, CSc. (předseda) doc. Ing. Radim Kolář, Ph.D. (místopředseda) Ing. Josef Halámek, CSc. (člen) doc. Ing. Jan Münz, CSc. (člen) doc. Ing. Daniel Schwarz, Ph.D. (člen) MUDr. Zuzana Nováková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-07
Defence
Student prezentoval výsledky své diplomové práce. Komise byla seznámena s posudkem vedoucího práce a oponenta. Otázky oponenta byly zodpovězeny. Do diskuze se zapojil Ing. Schwarz, doc. Kolář, Ing. Halámek.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO