Modelování elektromagnetických polí v biologoických tkáních

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Hlavním cílem této studie je seznámit se s teorií elektromagnetického pole a vytvořit modelovou studii šíření velmi krátkých vln v biologických tkáních. Dalším bodem této práce je zjistit velikost měrného absorbovaného výkonu (SAR) využitím platné hygienické normy. Konkrétní modelové řešení bylo realizováno v modelovém prostředí programu Comsol Multiphysics 3.5. V tomto modelovém prostředí se podařilo vymodelovat lidskou hlavu a mobilní telefon s interní anténou. Na základě zadání patřičných parametrů bylo výsledkem znázornění rozložení intenzity elektrického pole a následný vypočet přijatého měrného absorbovaného výkonu. Tato hodnota byla následně porovnána s hodnotou, kterou udává platná hygienická norma, tak aby nedošlo k jejímu překročení. Nakonec byly určeny teplotní změny v biologických tkáních způsobené elektromagnetickým vlněním pro interval šesti minut specifikovaný platnou hygienickou normou.
The main objective of this study is to learn about the theory of electromagnetic field and to create a model of propagation of ultra short waves in a biological tissue. Next point of this paper is to determine a specific absorption rate (SAR) using a valid sanitary standard. A particular model solution was realized in a model environment of the program Comsol Multiphysics 3.5. A human head and a cellular phone with an intern antenna were successfully created in this model environment. First of all were entered appropriate parameters which led to a successful representation of the distribution of electric field intensity. A value of specific absorption rate taken by a biological tissue was determined in the next step. This value was compared to the value listed in a valid sanitary standard to prevent its overrun. A development of a temperature in a biological tissue was determined as well, according to a six minutes long interval stated in a valid sanitary standard.
Description
Citation
BEREZNANIN, M. Modelování elektromagnetických polí v biologoických tkáních [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské a ekologické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jiří Rozman, CSc. (předseda) doc. Ing. Jiří Kozumplík, CSc. (místopředseda) Ing. Ota Gotfrýd, CSc. (člen) Ing. Martin Čížek, Ph.D. (člen) Ing. Karel Jehlička, CSc. (člen) prof. MUDr. Aleš Hep, CSc. (člen)
Date of acceptance
2010-06-07
Defence
Student prezentoval výsledky své diplomové práce. Komise byla seznámena s posudkem vedoucího práce a oponenta. Otázku položil Ing. Čížek na téma perfůze v navženém modelu. Student odpověděl s přehledem. Otázku položil Ing. Čížek na téma antény v mobilních telefonech. Student odpověděl s přehledem. Otázku položil Ing. Jehlička na téma SAR. Student odpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO