Cermety

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce je zaměřena na cermety, které patří mezi nástrojové materiály. Na začátku práce je přehled, rozdělení a popis základních materiálů pro řezné nástroje. Následuje hlavní část, která se podrobněji zabývá samotnými cermety. Od popsání jejich historie, přes výrobu a značení až po vlivy jednotlivých prvků na strukturu a vlastnosti cermetů. V závěru této práce je ukázka cermetů v sortimentu výroby nejvýznamnějších světových producentů nástrojů a nástrojových materiálů.
This bachelor´s thesis is focused on cermets, which are ranked among tool materials. At the beginning is an overview, distribution and description of the basic materials for cutting tools. The main part follow, which deals with cermets themselves in more detail, from the description of their history through to the production and marking up of the effects of individual elements of the structure and properties of the cermets. In the conclusion of this work is an example of cermets in the manufacturing range of the world´s leading producer of tools and tool materials.
Description
Citation
MEDŮSEK, M. Cermety [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojní inženýrství
Comittee
prof. Ing. Bohumil Bumbálek, CSc. (předseda) prof. Ing. Ivan Dvořák, CSc. (místopředseda) Ing. Aleš Polzer, Ph.D. (člen) Ing. Oskar Zemčík, Ph.D. (člen) Ing. Miroslav Frost (člen) Ing. Milan Janský (člen)
Date of acceptance
2011-06-16
Defence
Jaké druhy povlaků se používají pro povlakování cermetů a jaká technologie povlakování se převážně využívá? Z jakého důvodu se nehodí cermety pro přerušované řezy? U nás v Česku se cermety jako nástrojové materiály příliš nevyužívají. V Brně existuje firma, které se cermet jako nástrojový materiál osvědčil a její nástroje jsou používány po celém světě. Pro jaké nástroje využívají s výhodou vlastností cermetů? Slyšel jste někdy o diagramu utvařeče třísky, pokud ano čím jsou určené? Proč si myslíte, že je firma HAM-FINAL tak úspěšná? Jak vypadal povlak na ostří (dříve)? Kde byste našel srovnání norem jako ČSN, atd.? (značení materiálů) Jaké litiny mají tvrdost nad 50 HRC (které uvádíte ve své práci)? Bakalář seznámil komisi s obsahem a výsledky své bakalářské práce a zodpověděl otázky, oponenta a dalších členů komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO