Nekonvenční metody obrábění

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Bakalárska práca sa zaoberá podrobným rozborom nekonvenčných technológií obrábania. V prvej časti je spracovaná charakteristika a základný princíp jednolivých nekonvenčných metód. V druhej časti sú analyzované technologické možnosti využitia metód v súčasnom priemysle. Tretia časť sa zaoberá posúdením prevádzkovej náročnosti. V štvrtej časti je analyzovaný ekologický aspekt metód, ich environmentálny dopad na okolie a možnosti recyklácie použitých abrazív.
Bachelor thesis deals with detailed analysis of unconventional methods machining technology. In the first part, characteristics and basic principle of each method are elaborated. In the second part, actual industry employment is analyzed. Third part deals with operational obstacles. In the fourth part, ecological aspect, enviromental impact on their surrioundings and possibility of recycling of abrasives are analyzed.
Description
Citation
HANUSKA, M. Nekonvenční metody obrábění [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
doc. Ing. Jaroslav Prokop, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Bach, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Karel Kouřil, Ph.D. (člen) Ing. Petr Kužela, CSc. (člen) Ing. Karel Osička, Ph.D. (člen) Ing. Karel Němec, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-14
Defence
Kde vidíte hlavní výhody a nevýhody obrábění vodním paprskem s abrazivem? Mohl byste blíže charakterizovat současné povlakované dráty pro elektrojiskrové řezání a význam jejich použití? Která vlastnost obráběného materiálu ve velké míře ovlivňuje efektivnost obrábění ultrazvukem? Popište princip a technologické možnosti obrábění elektronovým paprskem. V jakém prostředí probíhá elektrokontaktní obrábění? Můžete podrobněji popsat jeho principy? V práci píšete o soustružení a frézování laserovým paprskem, jak velkou třísku lze tímto způsobem odebírat? Srovnejte z hlediska produktivity práce laser vs. vodní paprsek. Existuje materiál, který nelze řezat vodním paprskem? Mohl byste specifikovat kapaliny pro elektroerozivní obrábění? Požadavky na přesnost při elektroerozivním obrábění, obrábění vodním paprskem a laserem? Jaký máte názor na výsledný povrch po obrábění recyklovaným abrazivem? Bakalář seznámil komisi s obsahem a výsledky své bakalářské práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO