Metody povlakování řezných nástrojů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Bakalářská práce se zabývá metodami povlakování řezných nástrojů a jejich technickými vlastnostmi. V práci je dále uveden sortiment současných výrobců povlakovaných slinutých karbidů. V závěru této práce je zpracován vývoj povlakování řezných nástrojů a typy nanášených povlaků.
Bachelor work describes methods of coating of cutting tools and their technical characteristics. The work is given below the current product range of manufacturers of coated cemented carbides. At the end of this work is treated the development of coating cutting tools and types of applied coatings.
Description
Citation
DOLEŽAL, J. Metody povlakování řezných nástrojů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojní inženýrství
Comittee
prof. Ing. Bohumil Bumbálek, CSc. (předseda) prof. Ing. Ivan Dvořák, CSc. (místopředseda) Ing. Aleš Polzer, Ph.D. (člen) Ing. Oskar Zemčík, Ph.D. (člen) Ing. Miroslav Frost (člen) Ing. Milan Janský (člen)
Date of acceptance
2011-06-16
Defence
S 24. a závěr: Jaké firmy v ČR se zabývají povlakováním SK? Jenom Pramet Tools to snad není? Drsnost povrchu nástroje na str. 32 na obr. 19 se zdá být, např. v porovnání s obr. 17 na str. 31 poměrně velká-povlak KNB-TiN na první pohled působí ,,hůře" a s větší drsností než multivrstvý povlak s fází KNB. Přitom na str. 31 v posledních dvouch větách dole je v souvislosti s KNB-TiN povlakem uvedeno, že ,,Výsledný kompozitní povlak je tedy složen z matrice KNB s rozprostřeným nitridem titanu, který zároveň pokrývá i celý povrch nástroje, jak je vidět na obr. 19. Toto může být užitečné pro snížení drsnosti povrchu řezného nástroje." Můžete vysvětlit, proč povrch na obr. 19 vypadá ,,velmi nerovně"? Str. 16: Jak se odstraňuje kobalt z povrchové vrstvy? Z čeho jste vycházel, že obrázek povlakovací komory pro metodu CVD ve firmě Pramet Šumperk je tak malá jak uvádíte v práci? Co byste doporučil pro zvýšení adheze povlaku k základnímu materiálu? U plazmově asistované metody píšete, že nástroje jsou povlakovány až po konečném zušlechtění na požadovanou tvrdost co myslíte formulací zušlechťování? Jaký je rozdíl mezi iontovým, plazmovým a doutnavým (výbojem) procesem? Věděl byste, jak se vývoj v posledních letech dotknul substrátu? Bakalář seznámil komisi s obsahem a výsledky své bakalářské práce a zodpověděl otázky, oponenta a dalších členů komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO