Kulturně společenské centrum u brněnské přehrady - architektonická studie objektů pro kulturně společenské i sportovní akce

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Kulturně společenské centrum Jednou z nejvýznamnějších rekreačních oblastí v bezprostřední blízkosti moravské metropole je Brněnská přehrada. Přehradní nádrž s rozlohou 252 ha byla vybudována na řece Svratce v letech 1936-1940. Dnes je přehrada oblíbenou rekreační oblastí s pravidelnou lodní dopravou. Architektonická studie nabízí nové možnosti v rozvíjení území, jehož význam je pro město zásadní. Architektonické řešení navržených objektů se řídí nejméně dvěma pravidly. Akceptuje současné technické možnosti naší doby. Druhým je duch místa, čemuž dříve latinsky říkali „ genius loci“ tak, aby lidé měli důvod se vracet na dané místo. Snahou je, aby kulturně společenské centrum s místem komunikovalo a lidé se zde zastavovali na cestě. Členění a umístění stavby do krajiny akceptuje pohledy na krajinu, její ráz, její působení na architekturu stavby a urbanismus. Navržené kulturní centrum se snaží respektovat to základní – místo a jeho duch. Areál je umístěn na levém břehu Kníničské přehrady v blízkosti areálu zvaném „ Sokolák. Kulturně společenské centrum se skládá ze dvou samostatných objektů, které jsou spolu funkčně propojeny. Osy objektů respektují jak stávající terén, na němž jsou stavby, tak svojí výškou okolní vegetaci.
CULTURALLY COMMUNITY CENTER NEAR TO BRNO´S DAM (BRNO´S RESERVOIRE) – ARCHITECTURAL STUDY OF OBJECTS FOR CULTURAL SOCIALLY AND SPORTS ACTIVITIES One of most considerable recreation area in the immediate vicinity Moravian metropolis is lake called Brno's dam. Impounding reservoir with extent 252 ha was constructed on river Svratka in years 1936- 1940. Today is dam favourite recreation area with regular shipping transport. Architectural study offers new possibilities in evolution territory, whose meaning is for town of principle. Architectural solution of designed objects governs at least by two rules. Accepts current data technical possibilities of our time. Second is spirit of place, to what do earlier Latin said „ genius loci" so, to people have had reason return on put space. Endeavour is, to culturally community centre with place communicate plus people here stop on the way. Division plus placing lake and dam to the landscapes accepts view of landscape, her impact hock, her work upon architecture construction plus urbanism. Designed centre of cultural life try respect it primary objective – place and his spirit. Area be placed on left bank Kníničky's lake, near to the area called „ Sokolák". Culturally community centre is composed from two independent objects, that are together functionally connected. Axes both objects respect how current terrain, whereon are construction, so its altitude surrounding vegetation.
Description
Citation
ADÁMEK, J. Kulturně společenské centrum u brněnské přehrady - architektonická studie objektů pro kulturně společenské i sportovní akce [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
prof. Ing. arch. Ivan Petelen, CSc. (předseda) doc. Ing. arch. Viera Lichardová, Ph.D. (místopředseda) Ing. arch. Pavla Čechová, Ph.D. (člen) doc. Ing. arch. Josef Hrabec, CSc. (člen) Ing. arch. Martin Kovařík, Ph.D. (člen) doc. Ing. arch. Antonín Odvárka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-05-31
Defence
Diplomant představil svůj projekt a reagoval na dotazy a připomínky.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO