Analýza výskytu neoprávněných odběrů při užití on-line spotřeby za pomocí plošné instalace dálkových odečtů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této práce je seznámení s analýzou neoprávněných odběrů při použití metodiky snímání on-line spotřeby elektrické energie pomocí plošné instalace speciálních elektroměrů s možností dálkových odečtů. S touto metodou měření spotřeby elektrické energie se u nás v České republice ještě v praxi setkat nemůžeme, je prozatím ve fázi pilotního projektu. Aby bylo možné se zajímat o měření spotřeby elektrické energie touto nestandardní formou při užití on-line systému, je nutné se seznámit s obecnými, v minulosti i současně používanými způsoby měření. Jelikož neoprávněné odběry patří mezi tak zvané netechnické ztráty každé distribuční elektroenergetické společnosti, tedy i mezi finanční ztráty, je nutné se s touto problematikou seznámit, co nejdůsledněji se o ni zajímat a analyzovat ji. Předpokladem úspěchu je nutnost se s konkrétními neoprávněnými odběry seznámit v praxi, aby bylo vidět, jakými způsoby se tyto neoprávněné odběry provádějí a varovat před jejich společenským nebezpečím. Nejen před ním, ale i před některými neodborně provedenými souvisejícími elektrickými instalacemi, které mohou ohrozit jak bezpečnost a spolehlivost provozu, tak i zapříčinit úrazy elektrickým proudem, v nejhorším případě i úrazy smrtelné. Samotná analýza neoprávněných odběrů zjištěných pomocí on-line odečtů je založena v principu na získávání dat u jednotlivých odběrných míst, sledovaní jejich změn a porovnáním s hodnotami naměřenými ve zdroji příslušné oblasti, transformační stanici. Výsledkem těchto údajů, zejména elektrických a časových veličin, by měl být numerický a grafický výstup. Cílem práce je najít metodiku řešení neoprávněných odběrů při použitím on-line odečtů spotřeby, která by účinně a co možná nejjednodušším způsobem zjišťovala skutečný stav ve spotřebě elektrické energie. Nahradila by tak dosavadní způsob, který je založen na odborné znalosti pracovníků energetiky, náhodném zjištění neoprávněného odběru případně i na udání. Výhody odečítání spotřeby elektrické energie s užitím on-line na dálku bezesporu převyšují jejich nevýhody. Systém tohoto řízení slouží nejen pro vlastní odečet elektrické energie odběratele, zjištění neoprávněného odběru, ale je schopen plnit i jiné činnosti jako je omezení dodávky při neplacení, spínání sazby v potřebném čase a další funkcionality.
The target of this project is to show the analyses of unauthorized subscriptions electricity consumption and provide the option of distribution networks screening on-line through istalment the devices providing remote control. This way of elimination the causes of unauthorized consumption has been not commonly used in the Czech Republic yet, it is pre-pilot project. We should be announced about the ways of measuring the electricity consumption used in past and nowadays. At present, there is a significant increase in case of unauthorized donations of electricity. Operators of distribution networks pay increased attention to these issues and develop efforts to reduce non-technical losses in the distribution and trade in electricity, which in its consequences lead to increase in costs with an impact in electricity prices. On business conditions and performance of government in the energy sectors and amendment of some laws the definition of certain terms of irregular donation electricity characterized by the provision of energy bill, which is a precondition for their qualifications. The analyses of unauthorized consumption based on on-line measuring with tending to make it easier and cheaper is useful for future, of course it might substitute the pretty expensive ways of measuring actual energy consumption. The result of it should by presentation of numeric energy flux diagram. There is a growing frequency and social insecurity of unauthorized of electricity and it is primarily on the distribution system operator, consistently privileges resulting from the energy bill and other generally binding regulations. The system lead to revealing unjustified interference with measuring equipment for which data on consumption are registered or recorded incorrectly or other useful functions.
Description
Citation
SAMUEL, T. Analýza výskytu neoprávněných odběrů při užití on-line spotřeby za pomocí plošné instalace dálkových odečtů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Antonín Matoušek, CSc. (předseda) prof. Ing. Stanislav Rusek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Evžen Haluzík, CSc. (člen) prof. Ing. Jiří Drápela, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ilona Lázničková, Ph.D. (člen) doc. Ing. Anton Beláň, Ph.D. (člen) doc. Dr. Ing. Zdenek Medvec (člen)
Date of acceptance
2008-06-17
Defence
Student prezentoval svoji bakalářskou práci a v diskuzi odpověděl na všechny položené otázky.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO