Energetická simulace provozu solárních kolektorů v nízkoenergetickém rodinném domě s teplovzdušným vytápěním

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Obsahem diplomové práce je energetická simulace solárního systému v nízkoenergetickém rodinném domu s teplovzdušným vytápěním. Z výsledků simulace byl vyhodnocen energetický přínos 4 solárních systémů s různými typy kolektorů. Na základě investičních nákladů a získané úspory použitím daného typu kolektoru byla posouzena výhodnost a návratnost dané investice pro soustavy s různými typy kolektorů. Teoretická části obsahuje seznámení s problematikou slunečního záření, solárními systémy a pojmem pasivní dům. Praktická část je věnována popisu simulovaného objektu, použitým modelům v prostředí TRNSYS, vyhodnocení výsledků simulace spolu s ekonomickou návratností investic pro jednotlivé typy kolektorů. V závěru jsou uvedena doporučení ohledně vhodného typu a velikosti kolektoru z pohledu návratnosti investic.
The thesis deals with energy simulation of a solar energy system in a low-energy family house with warm-air heating. The simulations performed resulted in the assessment of the energy contribution of four solar systems with different types of collectors. The profitability and return of investment for the particular system have been evaluated based on investment costs and the savings gained. The theoretical part includes an introduction to the solar energy field, solar panel systems and the passive house concept. The practical part is devoted to description of the simulated object models as used in the TRNSYS environment, the simulation results evaluation along with the assessment of the economic return on investment. The conclusion recommendations regarding a suitable type and size of the solar panel with respect to the economic criteria chosen are given.
Description
Citation
PECH, O. Energetická simulace provozu solárních kolektorů v nízkoenergetickém rodinném domě s teplovzdušným vytápěním [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Technika prostředí
Comittee
doc. Ing. Eva Janotková, CSc. (předseda) prof. Ing. Miroslav Jícha, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Milan Pavelek, CSc. (člen) doc. Ing. Zdeněk Kratochvíl, CSc. (člen) Ing. Stanislav Patočka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-17
Defence
doc. Janotková Proč jste v domě uvažoval s teplovzdušným vytápěním? doc. Kratochvíl Ve své práci jste neuvažoval s fotovoltaickým systémem? Jaká je přibližně účinnost fotovoltaických panelů?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO