Ferorezonance v elektrických sítích

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tématem této diplomové práce je seznámení se s feroresonančním jevem, vyskytujícím se v energetických systémech. Pojednává o možnostech jeho vzniku, problémech jež s ním souvisí a prevencí nutnou k zamezení škod na zařízeních. Jelikož jde o děj jen těžko předvídatelný a musíme brát zvýšený zřetel již na projekt. Proto práce sumarizuje veškeré nebezpečné typy zapojení sítí a následně i způsoby řešení vzniklých problémů. Jedním takovým řešením je zařízení VT-Guard společnosti ABB, schopné tyto nebezpečné kmity potlačit, na němž byla provedena řada měření potřebných pro ověření jeho funkce v extrémních podmínkách a posoudit tak možná prostředí použití.
Diploma thesis deals with ferroresonance phenomena which is present in power networks with saturable inductances and capacitors. A distinction drawn between resonance and ferroresonance will highlight the specific. Lack of knowledge means that it is readily considered responsible for a number of unexplained destructions or malfunctionings of equipment. In the work is a description of such behaviours means risk for electrical power systems. Finally, last part presentat produkt by ABB company intend for damping oscillations and summaries measures on it.
Description
Citation
BENDA, T. Ferorezonance v elektrických sítích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Petr Toman, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Zdeněk Hradílek, DrSc. (místopředseda) doc. Ing. Vladimír Blažek, CSc. (člen) doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D. (člen) Ing. Petr Skala, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Potěšil (člen) Ing. Jan Macháček, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2008-06-09
Defence
Diplomant úspěšně obhájil svou diplomovou práci. Nejdříve odpověděl na dotazy oponenta i vedoucího práce a následně odpovídal na otázky zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO