Stanovení podobnosti objektů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této práce bylo sestavit program pro nalezení objektu v obraze, jeho segmentaci a stanovení podobnosti s jiným objektem. Objekty zde reprezentují osobní automobily. V teoretické části je popsáno pořízením obrazu, možnosti jeho předzpracování, geometrické transformace a Houghova transformace. Dále jsou uvedeny také základní morfologické operace, algoritmy pro detekci významných bodů v obraze a metody stanovení míry podobnosti. Praktická část, se pak zabývá způsobem realizace jednotlivých segmentů, od pořízení snímků, přes rozbor hlavního programu a popis pomocných funkcí až po vyhodnocení výsledků stanovení podobnosti. Hlavní program je rozdělen do čtyř částí. V první je obraz předzpracován, ve druhé jsou na něj aplikovány geometrické transformace a ve třetí se stanoví podobnost objektů. Poslední část obsahuje zobrazení výsledků. Algoritmus je realizován v C++ s využitím knihovny OpenCV a prezentován formou konzolové aplikace.
The aim of this thesis was to make a program for object finding, object segmentation and similarity object detection in the image. Object are representing by cars. Description of image making, image preprocessing, geometrical transform and Hough transform was written in the theoretical part of the thesis. Also basic morphological operations, corner detection algorithms and methods of object similarity detection were described in this part. The practical part of the thesis focus to realization of single segments from how to make image, through main program analysis and auxiliary functions to similarity results evaluation. Main program is devided to four parts. The program is preprocessed in the first part. The geometrical transforms are used in the second part and the object similarity is detected in the third part. The last part shows the results. The algorithm is realized in C++ language using the OpenCV library.
Description
Citation
PŘIDAL, O. Stanovení podobnosti objektů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Kybernetika, automatizace a měření
Comittee
prof. Ing. Vilém Srovnal, CSc. (předseda) prof. Ing. Petr Vavřín, DrSc. (místopředseda) Ing. Karel Horák, Ph.D. (člen) Ing. Ondřej Hynčica (člen) Ing. Soňa Šedivá, Ph.D. (člen) prof. Ing. Luděk Žalud, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-07
Defence
Student obhájil diplomovou práci s výhradami.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO