Škodlivé látky v odpadních vodách laboratoří

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Rtuť je velmi závažným polutantem. Je obsažena ve všech složkách životního prostředí. Pro její analýzu je vynaloženo mnoho úsilí. Jelikož rtuť patří mezi nebezpečné látky, její množství je limitováno nejen pro životní prostředí. Cílem této práce bylo stanovit koncentraci rtuti ve vodách z posluchačských laboratoří a u přítoku a odtoku z neutralizační stanice Vysokého učení technického v Brně, Fakulty chemické. Voda z neutralizační stanice se dále mísí se splaškovými vodami. Pro analýzu vzorků byl použit jednoúčelový absorpční spektrometr AMA 254. Výsledky potvrdily, že z laboratoří odtéká na neutralizační stanici voda s relativně vysokou koncentrací rtuti, vysoce překračující limity kanalizačního řádu. Voda z neutralizační stanice už tolik rtuti neobsahuje, protože je zde smíšena s odpadními vodami z laboratoří a navíc je upravováno její pH. V laboratořích jsou k dispozici speciální odpadní láhve na kapalné odpady s rizikovými prvky a nebezpečnými látkami; z výsledků lze usoudit, že ne každý dodržuje pravidla a vylévá odpad přímo do výlevky. Řešením by mohlo být bezpečnější opatření v laboratořích. Studenti, kteří pracují s nebezpečnými chemikáliemi, by si měli být vědomi rizika, které hrozí při jejich vylévání do výlevky, kontaminací a nebezpečím pro všechny složky životního prostředí.
Mercury is a very consequential pollutant. It´s contained in all components of environment. Analysis of mercury is very demanding. Since mercury is ranked among dangerous chemicals, its quantity is limited and checked not only in environment. The aim of this thesis was to determine concentration of mercury in water from labs and in influent and effluent water from neutralization station of Brno university of Technology, Faculty of Chemistry. Water from neutralization is also mixed with sewage. Advanced mercury spectrometer AMA 254 was used or analysis. Results confirmed, that water flows out from lab to neutralization with relatively high concentration of mercury, highly exceeding limits of drainline. Water from neutralizing station also doesn´t show so high concentration of mercury, because it is mixed with waters from other labs and pH of water is amended. Special waste bottles for liquid waste with risk elements and dangerous compounds are available; from results can be decided, that not everybody follows the rules and some people might pour the waste right in to the sink. Resolution could have been safer acquisitions in labs. Students, who manipulate with dangerous chemicals should be alive to risk, which threatens with pouring into the sink, contamination and dangerous for all components of environment.
Description
Citation
ČERVENKA, J. Škodlivé látky v odpadních vodách laboratoří [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie, technologie a vlastnosti materiálů
Comittee
prof. RNDr. Josef Jančář, CSc. (předseda) prof. Ing. Jaromír Havlica, DrSc. (místopředseda) prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc. (člen) doc. RNDr. Jaroslav Petrůj, CSc. (člen) prof. Ing. Tomáš Svěrák, CSc. (člen)
Date of acceptance
2010-06-23
Defence
Student ve své prezentaci shrnul výsledky své bakalářské práce na téma stanovení Hg v odpadních vodách FCH. Výsledky mají značný význam pro provoz laboratoří anorganické chemie na FCH. Otázky oponenta zodpověděl poměrně správně a v diskuzi se členy komise prokázal velmi dobré znalosti.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO