Modelovací jazyky v optimalizaci

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato práce je koncipována jako úvod do problematiky používání programovacího jazyka GAMS, který je nástrojem pro tvorbu optimalizačních modelů. Úvodem práce je uveden přehled matematických pojmů a jejich vlastností, které jsou využívány v programových nástrojích a při řešení později popsaných modelů.. Dále jsou rozebrány a vyřešeny celkem čtyři příklady. Na prvním jsou podrobně vysvětleny základní pojmy, příkazy a postupy jazyka GAMS, včetně vyhodnocení výsledků výpočtu. Druhý příklad pak ilustruje vývoj zápisu modelu od zcela konkrétního a intuitivního až po obecný, v němž lze snadno zaměnit vstupní data. V závěru práce jsou pak řešeny dva příklady, které ukazují další možné využití jazyka GAMS a které mohou motivovat čtenáře k dalšímu studiu a následně k aplikacím optimalizace v jeho oboru.
The goal of the thesis is to introduce readers into the use of the GAMS modelling language that is an important tool for optimization model building. The overview of useful mathematical concepts introduces the text. The main part of thesis contains four examples presented in detail. Firstly, the basic GAMS related concepts, statements and techniques involving analysis of results are described. The second example illustrates development of model description beginning from quite specific instance towards general and flexible one. Two examples solved at the end show further use of the GAMS and can motivate reader to enhance their konwledge and apply optimization in his areas of specialization.
Description
Citation
MOLLIKOVÁ, E. Modelovací jazyky v optimalizaci [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Matematické inženýrství
Comittee
prof. RNDr. Jan Čermák, CSc. (předseda) RNDr. Ludmila Chvalinová, CSc. (místopředseda) RNDr. Radovan Potůček, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Jaroslav Hrdina, Ph.D. (člen) doc. Ing. Luděk Nechvátal, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-17
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO