Řídící elektronika měniče na bázi DSP Texas Instruments

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá optimalizací základních algoritmů řídicích aplikací pro DSC Texas Instruments řady c2000. V první část jsou shrnuty metody řízení a regulace elektrických pohonů s asynchronními motory. Následující část je věnována obecným zásadám optimalizace a metodám výpočtu některých matematických funkcí a operací. Značná část textu se zabývá mj. goniometrickými funkcemi, které jsou pro tuto oblast nepostradatelné. Dále navazuje praktické ověření uvedených postupů na základním algoritmu skalárního řízení frekvenčního měniče. Ten je v několika variantách, včetně asemblerové podoby, odladěn na vývojové desce ezDSP se signálovým procesorem TMS320F2808 od firmy Texas Instruments. Text je doplněn podstatnými částmi zdrojových kódů a stručným popisem vývojového prostředí Code Composer Studio. V závěru práce jsou rozebrány výsledky jednotlivých optimalizací a zhodnocen jejich přínos vzhledem k nárokům na čas programátora.
This bachelor thesis is focused on control algorithms optimization, especially using the Texas Instruments c2000 digital signal controllers family. The first part roughly describes an AC induction motor controlling and regulation techniques. Later on the control software optimization basics are covered. Particular attention is payed for trigonometric functions which are mandatory for such software. Next part shows practical use of the previously described optimization techniques using an example of the scalar frequency inverter control even going down to the assembly instructions level. At the end the results themselves as well as facing the invested price of optimization are discussed.
Description
Citation
VAŠÍČEK, A. Řídící elektronika měniče na bázi DSP Texas Instruments [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Automatizační a měřicí technika
Comittee
prof. Ing. Ladislav Jurišica, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Petr Blaha, Ph.D. (místopředseda) Ing. Stanislav Klusáček, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Macho, Ph.D. (člen) Ing. Jan Pásek, CSc. (člen) Ing. Soňa Šedivá, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-16
Defence
Student obhájil bakalářskou práci a úspěšně zodpověděl položené dotazy.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO