Optimalizační modely pro podporu strategického rozhodování

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá možnostmi matematického modelování rozpočtů veřejných vysokých škol. V práci jsou nejprve diskutovány vnější podmínky financování veřejných vysokých škol, je zde uvedena základní legislativa a tyto podmínky jsou ilustrovány na konkrétních datech. V další části práce jsou analyzovány a pomocí obecného schématu popsány finanční toky uvnitř vysoké školy. S využitím analýzy existujících dat, předpisů a vzorců byl krok za krokem sestaven matematický model rozpočtu vysoké školy. Sestavený model představuje úlohu nelineárního vícestupňového stochastického programování založenou na scénářích, zahrnující dále lineární a síťová omezení a zohledňující možnosti více účelových funkcí a s nimi související parametrické analýzy. Model byl implementován v systému GAMS s rozhraním v prostředí MS Excel. Cílem sestavení matematického modelu nebylo nabídnout nástroj, který bude používán automaticky pro rozdělování finančních prostředků na VŠ, ale poskytnout jeho uživatelům širší možnosti výpočtových experimentů a testů a získat tak lepší vhled do problému.
The thesis deals with possibilities of mathematical modeling for public university budgets. Firstly, external conditions of public university financial inflows are discussed and~illustrated by using particular data. The related basic legislature is introduced. In~the~next part, internal financial flows are described the help of a general scheme. Step-by-step, a mathematical model of the university budget was built with using analysis of existing data, rules and formulas. The proposed model represents nonlinear multi–stage scenario-based stochastic programme, involving linear and network-flow like constraints. It allows to take into account more objective functions and related parametric analysis. The model was implemented in the algebraic modeling system GAMS with~interface to MS Excel. The aim of the presented mathematical model was not to offer a tool that would be used for automatic distribution of financial resources of the university, but to give flexible possibilities to its user to realize computational experiments and in this way to achieve a deeper insight into the modeled problem.
Description
Citation
ULVEROVÁ, M. Optimalizační modely pro podporu strategického rozhodování [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Matematické inženýrství
Comittee
prof. RNDr. Ivana Horová, CSc. (předseda) prof. RNDr. Josef Šlapal, CSc. (místopředseda) doc. RNDr. Bohumil Maroš, CSc. (člen) doc. RNDr. Libor Čermák, CSc. (člen) doc. RNDr. Jaroslav Michálek, CSc. (člen)
Date of acceptance
2009-06-24
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Přístup k plnému textu prostřednictvím internetu byl licenční smlouvou omezen na dobu 3 roku/let
DOI
Collections
Citace PRO