Možnosti odstranění zbytkových napětí v tenkých pásech pomocí tahového rovnání

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tahové rovnání je proces užívaný v ocelářském průmyslu za účelem eliminace imperfekcí tvaru tenkých pásů válcovaných za studena. Tato diplomová práce se zabývá návrhem počítačového programu pro stanovení hlavních parametrů tratě pro tahové rovnání. V úvodní části jsou shrnuty druhy tvarových imperfekcí pásů, jejich příčiny a principy jejich eliminace. Dále je popsán mechanizmus tahového rovnání a konstrukční provedení tratí pro tahové rovnání, s nimiž je možné se v současnosti setkat. Ve stěžejní části práce je za určitých zjednodušujících předpokladů analyticky popsáno napjatostně-deformační chování pásu během procesu tahového rovnání. Na základě těchto analytických vztahů je vytvořen počítačový program, který umožňuje navrhování hlavních parametrů tratě pro tahové rovnání. Výsedky tohoto programu jsou úspěšně verifikovány pomocí výpočtového modelu na bázi metody konečných prvků (MKP) vytvořeného v programu ANSYS. Na závěr je práce doplněna o vzájemné závislosti některých vstupních a výstupních parametrů vytvořeného programu, sloužící jako vodítko pro efektivní návrh parametrů tratí pro tahové rovnání.
Tension leveling is a process used in the steel industry in order to eliminate any shape imperfections of cold-rolled thin strips. The master thesis deals with developing a computer program that generates basic parameters of tension leveling line. The theoretical part of the thesis summarizes the types of the shape imperfections in strips, their causes and the principles of their elimination. This part also presents the mechanism of tension leveling and describes the present-day design of tension levelers. The practical part of the thesis starts with an analytical description of stress-strain behaviour of strip during tension leveling (supposing the simplified conditions). A computer program that allows devising basic parameters of tension leveling line is created on the basis of these analytical relations. The program results are successfully verified by numerical model based on the finite element method (FEM) created in the program ANSYS. Then the interdependencies of certain input and output parameters of created program are determined. These interdependencies can be used as effective design of tension leveling lines.
Description
Citation
DYMÁČEK, M. Možnosti odstranění zbytkových napětí v tenkých pásech pomocí tahového rovnání [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Inženýrská mechanika a biomechanika
Comittee
prof. Ing. Josef Rosenberg, DrSc. (předseda) Ing. Milan Roučka, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Přemysl Janíček, DrSc. (člen) doc. Ing. Miloš Vlk, CSc. (člen) prof. Ing. Eduard Malenovský, DrSc. (člen) prof. RNDr. Ing. Jan Vrbka, DrSc., dr. h. c. (člen) prof. Ing. Jindřich Petruška, CSc. (člen) Ing. David Zalaba (člen)
Date of acceptance
2010-06-15
Defence
Diplomant seznámil všechny členy komise během cca 16 min. se svojí diplomovou prací a poté odpovídal na otázky oponenta, školitele a dalších členů komise. Diplomant bez problémů prezentoval připravenou obhajobu a rovněž rychle a vhodně reagoval na doplňující otázky zkoušející komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO