Stirlingův motor

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce pojednává o Stirlingově cyklu a jeho studiu různými přístupy. Je zde nastíněn výpočet pomocí Schmidtovy teorie a poukázány odlišnosti ideálního a reálného cyklu. Na základě mé předchozího rešerše poskytuje podrobný přehled o metodách dnes používaných k simulaci jak samotného Stirlingova cyklu, tak celého motoru. Pozornost je věnována i současnému využití tohoto stroje, který není širší veřejnosti příliš známý.
This dissertation discusses Stirling’s cycle and its contribution using different approaches. There are calculation of Schmidt’s theory and distinctiveness between ideal and real cycle described. Based on my previous research, this work provides a detailed summary of different methods which are used to stimulate Stirling’s cycles as well as the motor as a whole. Attention is particularly dedicated to current utilization of this machine which is not broadly known within general public.
Description
Citation
BLAHA, J. Stirlingův motor [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Dopravní a manipulační technika
Comittee
doc. Ing. Miroslav Havlíček, CSc. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Kaplan, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Miroslav Škopán, CSc. (člen) prof. Ing. Stanislav Beroun, CSc. (člen) Ing. David Kollhammer, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2008-11-04
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO