Zpracování signálů elektromagnetické a akustické emise při mechanickém zatěžování pevných látek

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Elektromagnetická emise a akustická emise jsou fyzikální jevy vyvolané náhlým uvolnění energie v nevodivém materiálu, kterou generují vznikající trhliny v jeho struktuře. Významný je přitom fakt, že generované signály se objevují již ve stádiu zatěžování látek, čehož lze využít např. u nedestruktivní diagnostiky stavebních materiálů a konstrukcí. Vhodný způsob zpracování těchto signálů pak může poskytnout cenné informace pro studium fyzikálních vlastností trhlin. V této práci jsou popsány metody zjišťování důležitých parametrů signálů v časové, frekvenční i časově-frekvenční oblasti. Jedná se např. o zjištění počátků signálů, maximálních hodnot, dominantních frekvencí apod. Všechny metody jsou implementovány do jednoho hlavního programu. Dále je vyjádřena transformace zdrojového signálu, kterou vnáší použitý měřicí obvod. Zvolena byla analytická metoda, což znamenalo nalezení náhradního elektrického obvodu s konstantními hodnotami prvků. Výsledný obvod aproximuje původní měřicí obvod s menší kvadratickou chybou než dosavadní způsob řešení. Transformace je vyjádřena pomocí diferenciální rovnice druhého řádu s konstantními koeficienty. Pro všechny výpočty a návrhy byl použit software MATLAB.
Electromagnetic emission and acoustic emission are physical phenomena evoked in non-conductive material by the sudden release of energy that generate rising cracks in material structure. The significant is a fact that these emission signals are detected already in stadium of materials loading whereof can be used e.g. at non-destructive diagnostics of building materials and constructions. In the appropriate manner processing of the emitted signals then make possible to obtain valuable informations for study physical properties of cracks. Master’s thesis describes methods designed for important signal data ascertainment in time, frequency even time-frequency domain. It can be e.g. start time, maximum value, dominant frequency in spectrum etc. All these methods are implemented into main program. Next load is formularization of source signal transformation which is given by used measuring circuit. Analytical method is chosen for solving. It means finding out reserve electrical circuit with constant element values. Resultant circuit approaches original circuit with less square error than existing way. The signal transformation is described by differential equation of second order with constant coefficients. MATLAB software is used for all computations and projections.
Description
Citation
ŠOPÍK, M. Zpracování signálů elektromagnetické a akustické emise při mechanickém zatěžování pevných látek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Karel Burda, CSc. (předseda) doc. Ing. Kamil Říha, Ph.D. (místopředseda) Ing. Pavel Hanák, Ph.D. (člen) Ing. Jaromír Hrad, Ph.D. (člen) doc. Ing. Rastislav Róka, Ph.D. (člen) Ing. Radim Číž, Ph.D. (člen) Ing. Filip Janovič (člen)
Date of acceptance
2008-06-11
Defence
V jakých oborech a na jakých materiálech je EME a AE možno aplikovat a co je možné z naměřených charakteristik určit? Jaký vliv na vyhodnocení signálů AE a EME má umístění a uspořádání kapacitních a indučkních snímačů? Student dostatečně odpověděl předložené dotazy oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO