Grafické zobrazení relací mezi počítači v Internetu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Internetová televize IPTV (Internet Protocol Television) slouží k přenosu televizního vysílání po síti založené na protokolech rodiny TCP/IP. Její výhodou je, že vysílání nemusí být jednosměrné, jako je tomu u stávajícího televizního vysílání, ale může uživatelům poskytovat zpětnou vazbu ve formě interaktivity. Problémy zabraňující jejímu většímu rozmachu jsou dnes zejména technického rázu, zejména v nízké datové propustnosti přístupových sítí. Proto jsou navrhovány nové metody, jak vysílání internetové televize zefektivnit. Hlavním úkolem této práce je na základě pochopení principů hierarchické sumarizace a vysílání IPTV zobrazit stromovou strukturu vazeb mezi uzly sítě, které mají za úkol zpracovávat data ve zpětném kanále, tedy data od uživatelů. V první části práce je tedy vysvětlen princip vysílání IPTV a její rozdíl oproti klasickému televiznímu vysílání. Zaměřeno je na poskytované služby, výhody a nevýhody systému. Vysvětlen je také princip používané komprese datových toků standardy MPEG-2 a MPEG-4, jakožto i problematika přenosových sítí, zejména problém "poslední míle". IPTV využívá k přenosu dat SSM (Specific Source Multicast) multicastové vysílání, každý uživatel se připojuje do multicast skupiny která vždy vysílá jeden program. Zpětný kanál je většinou realizován unicast vysíláním. Z důvodů úspory množství přenášených dat je využito principu hierarchické sumarizace, která je v práci náležitě popsána. S tímto souvisí protokoly pro řízení síťových relací, jako je RTP, RTCP a TTP. Teoretická část zahrnuje také zmínku o celosvětové experimentální síti PlanetLab, která slouží pro testovaní síťových aplikací. Je zmíněna z toho důvodu, že navrhovaná struktura IPTV vysílání a aplikace s tím spojené jsou v této síti testovány. V praktické části jsou nejprve diskutovány možnosti metod vizualizace a uchovávání dat o jednotlivých uzlech pro časově zpětné výpisy. Z hlediska vysoké dostupnosti a adaptibility byly vybrány webové technologie,, například MySQL databáze pro uchovávání dat. Model stromu je na základě těchto dat zpracován algoritmem v jazyce Java. Samotná vizualizace stromu je řešena pomocí čístě webových technologií, zdrojový kód pro vizualizaci je dynamicky generován skripty v JSP (Java Server pages). Grafický výstup je realizován vektorovým formátem SVG (Scalable Vector Graphics), který je určen pro grafické vyjádření na internetu a v mobilních telefonech. Díky jeho schopnosti spolupráce s technologií Javascript, byla vytvořena interaktivní internetová aplikace, která zobrazuje stromovou strukturu uzlů. V práci jsou vysvětleny základy všech použitých technologií, zdůvodněn výběr použitých technologií a uvedeny příklady a zajimavé části řešení.
Internet Protocol Television (IPTV) transmits the television signal over the TCP/IP family of protocols. Its advantages are for example that the transmitting is not only one-way as in the “classical” TV broadcasting, but it can provide feedback such as interactivity. There are also some problems which avoids development, for example low channel capacity of access networks. That is why new methods , for example how to get more efficiency in IPTV transmission, are proposed. The main task of this diploma thesis is to visualize tree structure of relations between nodes in the network, based on understanding of principles of the hierarchical summarization and IPTV transmitting. The nodes in the tree structure provide computing and summarizing of the data in back-way channel. There is the data from the end users in this channel. In the first part of this diploma thesis there is explained the principle of IPTV and its differences as compared with classical TV broadcasting. The part is also aimed for the supported services, advantages and disadvantages. There is explained the compressing data with the MPEG-2 and MPEG-4 standards and problems with transport networks called “last mile problem.” To transmitting data IPTV uses Source Specific Multicast – every user connects to the multicast session with requested TV program. Feedback is provided by unicast. Feedback network uses the hierarchical summarization principle to reduce the data. This problem, connected with RTP, RTCP and TTP protocols, is in the work described as well. There is an international experimental network called PlanetLab mentioned in theoretical part of this work. Proposed structure of new protocol and applications including the visualization for IPTV broadcast, is tested in that network. In the practical part of this work there are discussed possibilities and methods for the visualization and data storage. Because of high availability and flexibility, there were chosen web technologies, such as MySQL for data storage. The tree model is executed by Java. The visualization is solved by web technologies, source code for visualization is dynamically generated by scripts in JSP (Java Server Pages). Graphical output is provided by the vector format SVG (Scalable Vector Graphics) which is created for graphical expression on the internet and in the mobile phones. There were created interactive web application thanks its ability to cooperation with Javascript technology. This application visualizes relation-tree structure of nodes. In this work there are explained basics of all used technologies, there are also given reasons for chosen methods and formats. Examples and interesting parts of solution are mentioned as well.
Description
Citation
CIMBÁLEK, P. Grafické zobrazení relací mezi počítači v Internetu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Karel Němec, CSc. (předseda) prof. Ing. Dan Komosný, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Leoš Boháč, Ph.D. (člen) Ing. Martin Vondra, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Číka, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Přinosil, Ph.D. (člen) Ing. Vítězslav Křivánek, Ph.D. (člen) Ing. Ivan Míča, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2008-06-10
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO