Expanze inovačního potenciálu v podmínkách MSP

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Referee
Mark
P
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská
Abstract
Disertační práce se zabývá problematikou inovačního potenciálu v podmínkách malého a středního podnikání. Na inovace se obecně neustále klade větší a větší důraz, neboť pomáhají zůstat podnikům konkurenceschopnými v globální ekonomice. Také v dnešní době hospodářské krize nabývají na své důležitosti. Inovovat je velmi moderní trend, ale jakkoliv vysoké investice na inovace nezaručují, že takto vynaložené prostředky jsou vynaložené efektivně. Proto je nezbytné inovovat s rozvahou a cíleně. Předpokladem pro takovou činnost je, aby podnik znal svůj celkový inovační potenciál a uměl ho v případě nutnosti posílit. V kontextu výše uvedeného postupuje i tato disertační práce. Nejprve je zpracována rozsáhlá teorie včetně vymezení nejdůležitějších pojmů. Tento exkurs ze zdrojů české i zahraniční literatury reflektuje historické i aktuální názory k tématu inovací. Na teoretickou část plynule navazuje analýza současného stavu řešené problematiky z pohledu malých a středních podniků v ČR. Tato analýza je reprezentována jak upraveným výzkumem Českého statistického úřadu, tak i provedeným vlastním primárním výzkumem v dotazníkové formě. Výstupem tohoto výzkumu je odhalení slabých míst inovačního potenciálu podniků a získání relevantních dat pro potvrzení či zamítnutí stanovených hypotéz, které vychází z dílčích cílů této práce. V následující kapitole je navržen model pro výpočet souhrnného indexu inovačního potenciálu podniku, jehož cílem je odhalení slabých míst samotného podniku bez nutnosti provádět složité srovnávání prostřednictvím dlouhotrvajícího výzkumu. Dále logicky navazuje návrhová část, která předkládá malému a střednímu podnikání doporučení a návrhy řešení na posílení jednotlivých dílčích faktorů inovačního potenciálu. Aplikace uvedených doporučení postupnými kroky od teoretického poznání, přes analýzu až k implementaci navržených řešení by měla přispět k expanzi inovačního potenciálu konkrétního podniku v podmínkách malého a středního podnikání.
The dissertation deals with the issue of potential for innovation in small and mid-sized business environments. Innovation is becoming ever more important as it helps businesses to stay competitive in the global economy. The same applies in this era of economic crisis. Innovation is very trendy, but huge sums spent on innovation, no matter how high, do not guarantee that it will be spent effectively. As a result, innovation must be deliberate and targeted. It assumes that a company knows its overall innovation potential and is capable of enhancing it if necessary. This dissertation proceeds within the aforementioned context. It begins with a comprehensive theory and definition of essential terms. This abstract of domestic and foreign bibliography reflects historic and contemporary notions related to innovation. The theoretical part is followed by the analysis of the current state of the issue from the perspective of small and mid-sized companies in the Czech Republic. The analysis consists in a modified research by the Czech Statistical Office and in my own primary questionnaire survey. The output of the aforementioned research consists in finding of weaknesses in the innovation potential of companies and acquiring of relevant data for corroboration or refutation of postulated hypotheses, based on partial goals of this paper. The next chapter proposes a model for the calculation of the summary corporate innovation potential index, whose aim is to find weaknesses in the company without having to carry out complex comparisons through long-term research. Another logical follow-up is the proposal section, providing small and mid-sized businesses with recommendations and solution proposals to strengthen individual partial factors of innovation potential. Application of the aforementioned recommendations in sequential steps, beginning with theoretic understanding, through analysis to implementation of proposed solutions should contribute to expansion of innovation potential in specific small and mid-sized businesses.
Description
Citation
HOLOUBEK, P. Expanze inovačního potenciálu v podmínkách MSP [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Řízení a ekonomika podniku
Comittee
prof. Ing. Mária Režňáková, CSc. (předseda) prof. Ing. Jiří Dvořák, DrSc. (člen) doc. Ing. Vladimír Chalupský, CSc., MBA (člen) doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. (člen) prof. RNDr. Jiří Hřebíček, CSc. (člen) JUDr. Vladimír Sitta, MBA (člen) doc. Ing. Jan Solař, CSc. (člen)
Date of acceptance
2010-03-09
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO