Význam a úloha umělých vodních toků v soudobém městě

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
P
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Cílem této disertační práce je nalezení odpovědi na otázku podoby a úlohy vodních toků v našem soudobém městě. Práce se zaměřuje na vodní toky, které mají převážně charakter uměle budovaného toku - tedy kanálu, a zabývá se jejich možnou revitalizací v rámci obnovy a rozvoje města v současném postindustriálním období. V úvodu práce je zpracována souhrnná analýza historického a typologického vývoje uměle budovaných vodních toků, která je nezbytná pro pochopení souvislostí a celkového současného stavu vodních toků v urbanizovaném prostředí. Podrobněji je zpracována problematika nejčastěji uměle budovaného vodního toku - náhonu. Práce si klade za cíl obhájit nezastupitelnou roli vodního toku jako veřejného prostoru v obrazu města a tedy i jeho případnou nezbytnou revitalizaci. Na příkladech zejména ze západní Evropy jsou popsána konkrétní řešení, přístupy a strategie obnovy především uměle budovaných vodních toků v městském prostředí. Práce se věnuje i nástrojům řešení.
The objective of this dissertation is resolving the issues of both form and function of water courses in a present-day city. The dissertation focuses primarily on water courses which may be described as man-made, i.e. those resembling a canal, and addresses their prospective revitalization within the context of urban renewal and development in the present-day post-industrial era. The introduction includes a comprehensive analysis of the historical and typological development of artificial water courses, essential for grasping the connections as well as the current overall state of water courses in an urbanized setting. Detailed attention is devoted in particular to the most frequently occurring artificial water course - i.e. the race. The dissertation strives to defend the irreplaceable role of the water course as a public space in the urban landscape and - consequently - also its prospective essential revitalization. Examples, especially from throughout Western Europe, are used to demonstrate particular solutions, approaches and strategies to predominantly artificial water course renewal within the urban environment. The dissertation also devotes attention to the tools used in reaching relevant solutions.
Description
Citation
LEŽATKA, L. Význam a úloha umělých vodních toků v soudobém městě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Urbanismus
Comittee
Date of acceptance
Defence
Disertační práce prostřednictvím řady zahraničních příkladů charakterizovala různé druhy aktuálních řešení vodního prvku ve městě. Naznačené výsledky však mohly být precizněji vyhodnoceny, abšak vytváří náměty pro práci odborného charakteru. Práce představuje impuls pro oborovou radu, která může vypisovat více obdobných tématů
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO