Číslicové zpracování signálů v reálném čase

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá zpracováním signálů v oblasti adaptivní filtrace. Jsou zde nastíněny základní principy adaptivní filtrace a hlavní smysl této práce je vytvořit laboratorní úlohy v prostředí LabView, které se zabývají adaptivní filtrací. Tyto laboratorní úlohy mají sloužit studentům ke studiu a bude je možno využít v laboratorní výuce. Cílem je, aby bylo možné úlohy spojit s externím zařízením, které v těchto úlohách představuje mikrofon. Mikrofon je použit jako rozhraní ke snímání řečového signálu uživatele. V práci je nastíněna teorie Wienerova filtru a problém adaptivní filtrace. Jsou zde popsány současné algoritmy adaptivních filtrů a jejich aplikace. Důraz je kladem na algoritmus LMS a jeho mutace. Laboratorní úlohy se zabývají aplikacemi: Adaptivní potlačení echa, Aktivní potlačování rušení a Přímá identifikace systému. Každá z těchto úloh je samostatně spustitelná (v LabView nebo pomocí Run-time engine) a obsahuje potřebnou teorii i blokové schéma, proto je lze použít i bez návodu k použití.
This work deals with digital signal processing in the field of adaptive filtering. Fundamental basics of adaptive filtering are described and primary aim is to create executable laboratory examples, using adaptive filtering, in LabView programming language. These laboratory examples are intended to be used by students fo studying and during laboratory lessons. Objective is to connect the examples with external devices, such as microphone. A microphone is used as an user's speech input acquiring interface. In the thesis is depicted Wiener's filter and problem of adaptive filtering is discussed. Contemporary adaptive algorithms are described and their applications as well. Most mentioned is the LMS algorithm and it's forms. Laboratory examples use following concepts: Adaptive Echo Cancellation, Active Noise Control and System Identification. Each of these examples is solely executable (need for LabView or Run-time engine), consisting also of theory with diagrams. Examples therefore are usable even without manual.
Description
Citation
ZAMAZAL, Z. Číslicové zpracování signálů v reálném čase [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Eva Gescheidtová, CSc. (předseda) doc. Ing. Ivo Lattenberg, Ph.D. (místopředseda) Ing. Michal Lares, Ph.D. (člen) Ing. Ondřej Rášo, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Sobotka (člen) doc. Ing. Petr Číka, Ph.D. (člen) Ing. Radek Beneš, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-08
Defence
Jak by jste určil výpočetní náročnost vašich algoritmů, je ji možné v prostředí LabVIEW změřit? Jsou algoritmy schopné pracovat v reálném čase při použití nižší vzorkovací frekvence? Jaký přínos budou mít navržené laboratorní úlohy pro studium?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO