Vliv výroby elektrické energie a tepla na životní prostředí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá současnou skladbou zdrojů elektrické energie v České republice a jejich vlivem na životní prostředí. Je zde zmapován současný stav energetiky, popsána struktura zdrojů, spotřeby a instalovaný výkon v ES ČR. V práci je ukázán vývoj bilance elektřiny od roku 1988 a netto výroba elektřiny v ČR. Také je zde popsaný export a import elektřiny v roce 2008 a stanovení vlivu různých energetických zařízení na životní prostředí. V praktické části se práce zabývá emisemi jednotlivých typů elektráren, jejich zpracováním, výpočtem a možnostmi snížení emisí oxidu uhličitého z výroben elektrické energie. V dalším bodě se zabývá předpokládaným rozvojem zdrojů s ohledem na životní prostředí. V závěru práce je celkové zhodnocení dosažených poznatků a výsledků s ohledem na životní prostředí.
The concern of this Bachelor Thesis is current structure of electric energy sources in Czech Republic and their influence on the environment. The theoretical part maps the current state of energetics, structure of sources, consumption and installable output in ES CR. In the thesis, there is shown evolution of balance of electricity since 1988 and netto production of electricity in CR. There is also decribed export and import of electricity in the year 2008 and determination of the influence of different energetic equipments on the environment. The practical part deals with the emission of individual types of power stations, their manufacturing, calculation and possibilities of decreasing amount of carbon dioxide emission from the electric energy manufactories. Next point considers predicted development of equipments in relation to the environment. In the end, there is the overall evaluation of achieved information and results with influence on the environment.
Description
Citation
ŽÁK, J. Vliv výroby elektrické energie a tepla na životní prostředí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Antonín Matoušek, CSc. (předseda) prof. Ing. Stanislav Rusek, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Jiří Drápela, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ilona Lázničková, Ph.D. (člen) Ing. Martin Paar, Ph.D. (člen) doc. Ing. Anton Beláň, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-15
Defence
Student prezentoval svoji bakalářskou práci. Doc. Matoušek, jako vedoucí diplomové práce, seznámila komisi s hodnocením vedoucí práce. Ing. Novotný seznámila komisi s oponentským posudkem. Pan doc.Drápela a prof. Rusek měly připomínky k způsobu prezentace. Student odpověděl správně na otázky doc. Beláňa a doc. Drápely.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO