Biosenzor halogenovaných látek jako přístroj využívající fluorescenční metodu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá návrhem a konstrukcí zařízení, které má sloužit jako fluorescenční detektor halogenovaných příměsí v okolním prostředí, převážně ve vodě. K excitaci zkoumaného vzoru je použita LED dioda o vlnové délce 590 nm. Pro snímání emitovaného záření vzniklého fluorescencí je použit fotonásobič. Jako fluorescenční indikátor je použita látka 5(6)-carboxynaphthofluorescein. Práce je rozdělena do tří hlavních částí. První část pojednává o teorii nutné k realizaci zařízení. Ve druhé části je detailní popis konstrukce a funkce zařízení a třetí část se zabývá měřením konstruovaným zařízením.
This master thesis deals with design and construction of device for optic biosensor. The device are using for detected halogen compound in the water. For excitation testing sample is used LED diode about wave length 590 nm. Photocounter is used for detection of the emitted light after fluorescence Such as fluorescent marker are 5(6)-carboxynaphthofluorescein. The thesis is divided into three head parts. The first part includes the theory needed for realization; the second part takes in detail description of the construction and function of the device and the last part describes measurements with the device.
Description
Citation
SEDLÁČEK, J. Biosenzor halogenovaných látek jako přístroj využívající fluorescenční metodu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mikroelektronika
Comittee
doc. Ing. Ivan Szendiuch, CSc. (předseda) doc. Ing. Jan Maschke, CSc. (místopředseda) Ing. Michal Pavlík, Ph.D. (člen) Ing. Jan Prášek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-09
Defence
Student Bc. Jiří Sedláček seznámil komisi se svoji diplomovou prací na téma: Biosenzor halogenovaných látek jako přístroj využívající fluorescenční metodu. Odpověděl na otázky oponenta - 1.) Řešitel ve své práci uvádí, že jako biorekogniční složka je využit enzym a že enzymy mění svoji aktivitu v závislosti na teplotě. Jaká je teplota prostředí, ve kterém bude biosenzor aplikován (např. podzemní voda, povrchová voda) a jaká je očekávaná aktivita využitého enzymu při této teplotě? 2.) Pokud by byla nízká teplota limitací pro citlivost biosenzoru, jaké technické řešení by řešitel navrhoval k překonání takového problému? 3.) Dalším důležitým parametrem měření je pH prostředí. Jaký je předpokládaný rozsah pH ve kterém bude možné biosenzor využít a jak je technicky řešený fakt, že při různém pH prostředí se bude měnit odezva fluoresceinu-biosenzoru i bez přítomnosti halogenované látky? 4.) Lze dalším vývojem připravit přístroj mobilní, přenosný, který bude možné využít v terénu (bateriově napájený)? Jaké budou jeho rozměry, váha a operační čas? 5.) Je opravdu fluorescenční barvička v biosenzorové špičce neimobilizovaná (viz. popis v kapitole 1.3) a jak je potom zajištěno, že se z biosenzorové špičky nevymívá? Dále proběhla krátká rozprava k tématu diplomové práce.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO