Požadavky pro vzdělávání dopravních pilotů v předmětu Letecký zákon a předpisy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
V úvodní části práce je nastíněna základní charakteristika předpisů JAR-FCL 1 a JAR-FCL 2 a dále je zde rozebrána problematika týkající se požadavků na vzdělání dopravních pilotů. Konkrétně je charakterizována hlava J předpisu JAR-FCL 1 (2), jsou zde představeny dokumenty rozvádějící požadavky týkající se teoretických znalosti, tzv. cíle výuky teoretických znalostí (Learning Objectives) a je uveden přehled současných požadavků na vzdělání pilotů z okruhu Letecký zákon a postupy. V následující fázi se věnuji samotnému porovnávání požadavků na vzdělání dopravních pilotů (da-ných předpisy JAR-FCL), a to konkrétně určením rozdílů mezi požadavky určenými starým Amendmentem 2 a novým Amendmentem 7 (spolu s Learning Objectives). Srovnávám obsah a strukturu uvedených požadavků, nejdříve porovnáním nadřazených okruhů a poté detailním rozborem všech témat. V poslední části jsou na základě předchozího porovnání zhodnoceny změny vzešlé z uvedených Amendmentů a je navržena nová osnova předmětu Letecký zákon a předpisy, založená na posled-ních vydaných Learning Objectives z roku 2008. V CD příloze je k dispozici celé znění jak původních požadavků, daných Dodatkem 1 k ustanovení JAR-FCL 1.470, Amendment 2, tak i nových požadavků daných shodným dodatkem, ovšem Amendmentem 7 a novými Learning Ob-jectives. V tištěné příloze je potom zahrnuta navržená osnova předmětu.
In the introductory part of the thesis, general characteristics of JAR-FCL 1 and JAR-FCL 2 are given and education requirements for the Air Law and Regulations for air transport pilots are discussed. Especially there is JAR-FCL 1 (2) Subpart J described and there are introduced Learning Objectives, that „represent an indication of the depth and scope of knowledge“ [3] required by the JAA Pilot Li-censes. Also in the beginning there is the brief summary of such requirements for the Air Law and Regulations. In the middle part, actually I’m making the comparison of these requirements. Concretely I’m pointing out the differences between JAR-FCL 1 Amendment 2 and JAR-FCL 1 Amendment 7 (including Learning Objectives). There are compared both content and structuring stand points, primarily fo-cusing on the basic topics, secondarily on the more detailed parts. Finally, on the basis of comparison there are reviewed realized differences and also there is the new Air Law and Regulations course syllabus introduced. Original wording of the historic and today‘s knowledge requirements defined by JAR-FCL 1 Amendment 2 and JAR-FCL 1 Amendment 7 (along with the Learning Objectives) are placed in the CD appendix. In the printed appendix, there is the new course syllabus inserted.
Description
Citation
HEJL, V. Požadavky pro vzdělávání dopravních pilotů v předmětu Letecký zákon a předpisy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojní inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jaroslav Juračka, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jiří Hlinka, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Karol Fiľakovský, CSc. (člen) doc. Ing. Ivo Jebáček, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Kujal, Ph.D. (člen) doc. Ing. Miloslav Petrásek, CSc. (člen) Ing. Robert Popela, Ph.D. (člen) doc. Ing. Karel Třetina, CSc. (člen)
Date of acceptance
2011-06-15
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO